Потомци последњег италијанског краља уложили су формални захтев да им се врате краљевски драгуљи и накит, скоро 76 година након што су одложени у сеф у Банци Италије.

Банка Италије је преузела драгоцености, које чини 6.000 дијаманата и 2.000 бисера у разним брошевима, огрлицама и другом накиту који су носили краљице и принцезе, 5. јуна 1946. године.

Три дана дана пре тога су Италијани гласали да укину монархију, а 9 дана по складиштењу драгуља краљ Умберто Други, који је владао само 34 дана, протеран је у изгнанство заједно са својим мушким потомцима.

Умберто Други је наложио Фалконеу Лућиферу, краљевском министру, да однеле драгуље Луиђију Еинаудију, тадашњем гувернеру Банке Италије и будућем председнику, на чување.

Краљевски драгуљи били су једини део имовине коју држава није конфисковала након што је монархија укинута, што би могло да помогне потомцима Куће Савој, укључујући Умбертовог сина (Виторија Емануела ди Савоја) и три ћерке (Марија Габријела, Марија Пија и Марија Беатрис), да их поврате.

Породица Савој се нада и да ће порука која је донесена са ковчегом у ком су се налазили драгуљи такође помоћи у њиховој намери.

У њој се наводи да драгоцени крунски драгуљи морају бити „поверени на чување централном благајнику“ и да се „ставе на располагање онима који на њих полажу право“.

Серђо Орланди, породични адвокат, рекао је за лист Коријере дела Сера: „Породица Савој ће повратити драгуље.“