ОДЛУКА О ПОВЕЋАЊУ ПЕНЗИЈА ЗА ЧЕТИРИ ОДСТО

0
103

Премијер Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће Влада на данашњој сједници донијети одлуку о редовном и ванредном усклађивању пензија, које ће укупно износити четири одсто.

Вишковић је рекао да су, на основу законске обавезе и прописаног обрачуна до којег се долази на основу раста плата и стопе инфлације, пензије требало да буду повећане за 3,36 одсто, али да је Влада, уважавајући положај пензионера, одлучила да донесе одлуку о ванредном дијелу повећања од 0,64 одсто како би биле повећане за четири одсто.

„За то је у буџету обезбијеђено довољно средстава, а то је око 50 милиона КМ на годишњем новоу“, рекао је Вишковић за РТРС.

Вишковић је истакао да је ово највеће појединачно повећање пензија од 2013. године.

„Ова влада је до данашњег дана повећала пензије за 16,28 одсто за период од три године“, рекао је Вишковић.

Коментаришући наводе лидера ДНС-а Ненада Нешића о томе да је повећање пензија недовољно, Вишковић је рекао да не треба трошити вријеме на изјаве које нису утемељене на закону и које су пуне неистина.

„Ако мисли да на пензионерима прибави неке јефтине политичке поене, то је заиста више него лоша прича“, нагласио је Вишковић.

Говорећи о приједлогу за одржавање заједничке сједнице влада Републике Српске и Федерације, БиХ који је јуче упутио федералном премијеру Фадилу Новалићу, Вишковић је навео да постоје бројне теме које двије владе требају заједнички рјешавати.

Вишковић је нагласио да тренутна политичка ситуација у БиХ није добра те да владе треба да функционишу и у тој ситуацији.

„Ми имамо доста отворених питања који се тичу свих грађана у БиХ. Ми имамо одређене заједничке институције и предузећа као што је `Електропренос БиХ`. Оно је већ више од годину дана у блокади, а на рачунима тог предузећа на данашњи дан лежи преко 200 милиона КМ, а од тога 42 одсто припада Републици Српској“, нагласио је Вишковић.

Он је рекао да би се тај новац могао уложити у нове пројекте „Електропреноса“.

Вишковић је додао да би двије владе требале разговарати и о заштити домаће производње, за шта постоје свакодневни захтјеви привредних субјеката.

„Имамо у Управи за индиректно опорезивање на данашњи дан око 166,8 милиона КМ од акциза на нафтне деривате које се користе за путеве и ауто-путеве. Републици Српској од тог износа припада 39 одсто, а остало Федерацији. Свједоци сте да је тај новац потребан нашим путарским предузећима и у ФБиХ и у Републици Српској“, навео је премијер Републике Српске.

Он је рекао да постоје и потенцијални заједнички енергетски пројекти с циљем повећања постотка производње еколошке енергије.

„Кандидовали смо и према Свјетског банци за обнову и развој одређене пројекте заједно. Да градимо пут од Сарајева према Подгорици, дио од Фоче према Шћепан пољу. Да радимо пругу од Добоја преко Тузле, према Зворнику и Београду. Пругу од Добоја према Шамцу. Коридор `Пет це`. Све су то заједнички пројекти које смо премијер Новалић, предсједавајући Савјета министара /Зоран Тегелтија/ и ја заједно кандидовали и све су то ствари о којима би двије владе требало да разговарају, донесу одлуку и одблокирају те пројекти“, истакао је Вишковић.

Коментаришући наводе функционера СДС-а Вукоте Говедарице да има сазнања да је Вишковић тражио од Новалића да одустане од куповине акција Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/, предсједник Владе Републике Српске је рекао да у овоме апсолутно нема истине.

Вишковић је рекао да нема приватизације ХЕТ-а, додајући да је докапитализација други појам.

„Очито људи не разумију термине, али је битно да нешто кажу и да на неки начин замајавају јавност. То су неозбиљне изјаве које нису утемељене на чињеницама“, истакао је Вишковић.