Општине коначно почеле да смањују дуговања

0
476

Дуг локалних заједница у Српској по основу директних кредита на крају 2021. године износио је 365,77 милиона марака, што је за скоро шест милиона марака мање у односу на стање са крајем 2020. године.

Тиме су општине и градови након дужег времена почели да смањују кредитну задуженост, јер тај износ претходних година стално растао.

У Министарству финансија РС навели су да је задуженост мања у односу на исти период 2020. године за 5,91 милион КМ.

– Највећи проценат задужености у односу на редовне приходе остварене у претходној фискалној години, односно 2020. години, имају Кнежево, Ново Горажде, Билећа и Козарска Дубица. Ниједна од наведених општина не прелази законски лимит од 18 одсто прихода остварених у претходној фискалној години – казали су “Гласу Српске” у Министарству финансија РС.

Начелник Кнежева Горан Боројевић навео је да дуг по основу кредита ове локалне заједнице износи око 15 милиона марака.

– Настојимо да своје обавезе по том основу сервисирамо на вријеме. Покушавамо и путем репрограма да растеретимо нашу касу. За нова задужења немамо простора и банке нам због велике задужености неће одобрити нове кредите – навео је само кратко Боројевић и додао да би овој локалној заједници добро дошла и помоћ Владе у враћању кредита који имају код Инвестиционо-развојне банке РС у износу од 13 милиона марака.

Начелници општина Козарска Дубице и Билећа Раденко Рељић и Веселин Вујовић у петак се нису јављали на наше позиве, тако да нисмо успјели да добијемо коментар колико износи дуг тих локалних заједница. Податке о задужености нисмо успјели да добијемо ни из Новог Горажда.

Савез општина и градова РС раније је најављивао да ће тражити да Влада Српске донесе одлуку да степен задужености локалних заједница помјери са садашњих 18 на 25 одсто прихода остварених у претходној фискалној години.

– Ми смо ту иницијативу прослиједили Влади Српске, али још нисмо добили никакав одговор о том питању. Ту исту иницијативу детаљно су образложили и представници града Добоја, који су тражили да до тога дође измјенама и допунама Закона о задуживању, дугу и гаранцији РС. Ми ћемо поново заузети став о том повећању лимита задужености локалних заједница и тражити од Владе да се изјасни о том питању. О томе ћемо заузети јасан став већ у марту – навели су у Савезу општина и градова.

Петорка без кредита

У Министарству финансија РС навели су да директних кредитних задужења у РС нема пет локалних заједница.

Ријеч је о општини Челинац, Петровац, Источни Дрвар, Источни Мостар и Рудо.