ПОЧЕЛО СВЕТОСАВСКО ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ МАТЕМАТИЧАРА

0
138

Светосавско такмичење младих математичара са подручја Сарајевско-романијске регије почело је данас на Филозофском факултету на Палама и окупило је око 70 основаца.

Организатор 12. такмичења је Катедра за математику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, а њен руководилац Владан Владичић рекао је новинарима да је циљ такмичења популаризација математике, да дјеца развију љубав према математици, али и стимулише их да се њом можда и баве и буде им животни позив.

Он је навео да је такмичење посвећено само математици, али да Катедра има планове да то прошири и на друге науке, на рачунарство или информатику и физику, те да такмичење буде и републичког карактера.

Владичић је истакао да право учешћа имају ученици седмих, осмих и деветих разреда основне школе са подручја Сарајевско-романијске регије, те да су предметни наставници изабрали ученике по својим критеријумима.

Он је додао да ће бити додијељене и награде, а у питању је најновија математичка литература као и одређени сувенири са логом Филозофског факултета.

Наставник математике у Основној школи „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе Драгослав Бозало рекао је да њихова школа на овим просторима спада у категорију већих школа, па на овом учествује 13 њихових ученика.

Он је навео да је ријеч о пет ученика седмог разреда, пет осмог и три ученика деветог разреда, којима награда није на првом мјесту, већ су ту да се друже.

Ученик седмог разреда те школе Борис Мијатовић рекао је да су их лијепо угостили на Филозофском факултету на Палама и да се нада да ће добро урадити задатке, иако није имао много времена да се припреми.