Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг захвалио је за честитку српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика коју је упутио кинеском народу поводом кинеске Нове године.

Ђи је данас посјетио Трг Републике Србије у Источном Новом Сарајеву гдје су постављене маскоте предстојећих Зимских олимпијских игара у Пекингу – панда и лампион које имају симболично значење и изразио наду да ће оне мјештанима донијети благостање, срећу и здравље.

  • Ледена панда представља чисто срце и одлучност, а црвени лампион симболизује добре резултате и срећу, као и снијег који се ту налази и голуб који представља мир – поручио је Ђи, који се састао са начелником ове локалне заједнице Јованом Катићем.

Кинески амбасадор у БиХ рекао је новинарима да је са Катићем разговарао о развоју ове општине и додао да постоји спремност за додатним јачањем сарадње у области економије и културе.

Ђи је напоменуо да ће Зимске олимпијске игре бити отворене у петак, 4. фебруара у Пекингу.

  • Задовољство ми је што шест спортиста из БиХ учествује на Олимпијским играма. Они су амбасадори пријатељства између Кине и БиХ. Надамо се да ће они присуством и учешћем на Играма додатно приближавати наше народе – истакао је Ђи.

Катић је истакао да је ово значајна посјета доказаних пријатеља Републике Српске.

  • Овим састанком смо почели и интензивну сарадњу у области културе која ће бити присутна и у наредим годинама. Из епидемиолошких разлога нисмо могли да организујемо прославу кинеске Нове године и академију у Културном центру, што је била првобитна идеја у сарадњи са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву и Катедром за кинески и енглески језик – истакао је Катић.

Катић је додао да је кинески амбасадор у БиХ упознат о настанку и развоју општине, као и о плановима за наредни период.

  • Амбасадора смо упознали и о манифестацијама које организујемо, као што је `Љето у Источном Новом Сарајеву` и `Зима у Источном Новом Сарајеву`, гдје је изражена жеља да и они учествују – истакао је Катић и додао да је било ријечи и о организовању посјете кинеских туриста овој општини и граду Источно Сарајево.

Кинеска Нова година почеће сутра и трајати до 31. јануара 2023. године у знаку тигра – симбола снаге и храбрости.