Данас је одржана 10.редовна сједница Скупштине општине Соколац, а одборници су једногласно усвојили Нацрт Одлуке о давању сагласности на закључење уговора о продаји неизграђеног градског грађевинског земљишта непосредном погодбом између Општине Соколац и Миодрага Планинчића, као и Приједлоге Одлука о разрјешењу и именовању члана Општинске изборне комисије Соколац. Као први рангирани кандидат, а на Приједлог Комисије за избор и именовање, за члана комисије изабрана је дипломирани правник Милијана Дрињак.

На Приједлог одборника СДС-а Миодрага Дупљанина који се односи на депоновање и одвоз смећа из сеоских подручја поднесен је Захтјев да Скупштина донесе Закључак којим ће обавезати надлежно општинско одјељење да исти уврсти у годишњи програм заједничке комуналне потрошње за 2022. годину, приликом његове израде.

  • Сматрам да се овај проблем треба ријешити барем у центрима мјесних заједница. Свјесни смо да постоје бројни ограничавајући фактори, првенствено у смислу недостатка финансијских средстава за набавку контјенера и возила, али је крајње вријеме да почнемо размишљати у том правцу. Треба барем уврстити ово питање у програм заједничке комуналне потрошње, па ћемо видјети кад ће доћи вријеме за реализацију овог сегмента – објаснио је Дупљанин.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић рекао је да је ово горуће питање за руралне дијелове наше локалне заједнице.

  • Дивље депоније су већ прешле алармантну ситуацију и крајње је вријеме да се нешто учини по том питању. Знамо да Јавно комунално предузеће „Соколац“ има проблем са недостатком финансија и одвозом смећа, али би требало размислити о набавци још једног камиона и размотрити могућност подршке од виших нивоа власти – додао је Радић.

Начелник општине Милован Бјелица подсјетио је да је у претходних неколико година набављено око 90 контејнера и једно возило за одвоз смећа. С обзиром на то да су дивље депоније већином у шумским зонама, Бјелица додаје да треба размотрити могућа рјешења са представницима ШГ „Романија“, по узору на сусједне општине Рогатица и Хан Пијесак, у којима су шумска газдинства обезбиједила велике контејнере.

На данашњој сједници, једногласно је усвојен и Приједлог на иницијативу Савјета за спорт који подразумијева да се сви спортски објекти и терени ставе у надлежност Спортско – рекреативног центра „Гласинац“, те да се задужи руководство СРЦ за одржавање спортских терена и објеката (Лименка, као и сви терени на отвореном).

Начелник Бјелица је констатовао да локална заједница није одбила ниједан спортски клуб на подручју општине када је ријеч о суфинансирању, осим једног захтјева кик-бокс клуба из разлога што надлежном одјељењу није оправдао средства која су му у претходном периоду додјељења.

 

  • Прихватам све иницијативе, али до потпуне реализације ове, бојим се да неће доћи, из разлога што није могуће обезбиједити веће изворе финансирања поред Општине. Само у 2021. години обезбиједили смо око 400.000 КМ за област спорта. Остављајући Општини само обавезу финансирања котизација и трошкова судија, растеретио би се буџет али би могло довести у питање спорт. Нису ријешени сви имовински односи на локацијама гдје су спортски терени, нису укњижени сви објекти и ријешене употребне дозволе, иако је Опшина добила све те судске пресуде. Када све те ставке буду уређене, онда можемо размишљати у неким другим плановима за унапређење спорта – изјавио је Бјелица.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Ђорђе Радић прокоментарисао је поменуту иницијативу као позитивну, али да и овај пут најбоље рјешење може донијети разговор.

  • Клуб одборника СНСД-а је и раније покретао ово питање о пребацивању одржавања спортских терена и објеката у надлежност СРЦ и сматрам да је то једино реално и могуће рјешење да се терени и спортски објекти одрже у добром стању. Што се тиче средстава за спорт, односно приједлога Савјета за спорт да Општина финансира само такмичења, треба размислити колико је то реално. Не треба оставити спортисте без одређених примања, јер некоме та накнада много значи. Морамо изнаћи најбољи модел како за општину, тако и СРЦ, како се не бисмо сусрели са губитком спортиста – закључио је Ђорђе Радић, шеф Клуба одборника СНСД-а.

Предсједник Скупштине општине Соколац Сретко Марјановић претходно је поднио Захтјев начелнику Општине Миловану Бјелици да се за данашњу сједницу припреми и одборницима предочи ревизорски извјештај. На сједници је одборницима изнесен начелников одговор у којем стоји да није био у могућности да припреми извјештај за ову, те да ће се наћи на дневномреду приликом сљедећег скупштинског засједања, које је планирано у мјесецу фебруару.