Дом здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац, већ двије године функционише са два паралелна система ковид и нековид, гдје пацијенти добијају адекватну здравствену заштиту. Пораст броја инфицираних радника додатно отежава услове раде али запослени улажу изузетне напоре да се обезбиједи све што је потребно за лијечење пацијената.

Према ријечима директорице соколачког Дома здравља докторице Адријане Станар, посљедње три недјеље на подручју соколачке општине као и у осталим градовима дошло је до рапидног погоршања епидемиолошке ситуације.

  • Тренутно је регистровано око 150 пацијената који су позитивни на вирус корона. Свакодневно биљежимо велики број новозаражених, првенствено дјеце средњошколског узраста, али с обзиром да имамо задовољавајући број ваксинисаног становништва, већ током наредне седмице можемо очекивати благо побољшање.  Вршимо тестирања и пратимо резултате који долазе из болнице Фоча и Института за јавно здравље Бања Лука те приватних лабораторија које раде брза антигенска тестирања – навела је Станар те додала да су пацијенти обавезни да пријаве симптоме, уколико је неко од укућана имао акутну респиаторну инфекцију.
  • С обзиром да у овом таласу има и дјеце дојеначке доби која су заражена новим сојем вируса, забиљежене су и неке компликације што није до сада био случај. Првенствно се мисли на температуре са посљедичним миокардитисом, зато молим родитеље када се пријаве педијатру или свом породичном љекару да буду отворени и искрени, да би смо знали у ком правцу да иде лијечење да се ништа не прпушта случају али и да се не раде беспотребне анализе – појашњава она.

Са подручја општине Соколац у овом тренутку налази се неколико пацијената који су хоспитализовани у Болници „Србија“ те је једно лице прикључено на респиратор.