У Републици Српској, према подацима Института за јавно здравство, сваке године открије се 180 нових случајева обољења од карцином грлића материце, од којег 50 жена умре, изјавила је доктор породичне медицине у добојском Дому здравља Тамара Обрадовић.

Обрадовићева каже да је инциденца од рака грлића материце висока и на нивоу у БиХ, с обзиром да годишње оболи 300 жена од којих једна трећина изгуби битку са овом болешћу.

„Карцином грлића материце је тип карцинома који врло касно даје тегобе, односно када се јаве тегобе у питању је већ поодмакли стадијум“, рекла је Обрадовићева и истакла да је на овим просторима и даље жене нису довољно свјесне да су неопходни редовни гинеколошки прегледи.

Гинеколог у Дому здравља Добој Јадранка Ђурановић Миличић каже да је прошле године у овој установи прегледано 11.207 жена, урађено 2.125 ПАПА теста са 35 суспектна налаза.

Она је упозорила да се учесталост појаве овог тешког обољења спушта на нижу животну доб, али да су и даље најугроженије жене из репродуктивног доба и сексуално активне, па код њих треба ставити акценат на превенцију и заштиту.

„С обзиром на све присутне факторе ризика које је немогуће елиминисати ми препоручујемо да се ПАПА тест обави једном годишње“, рекла је Миличићева новинарима, прије синоћ одржане радионице о теми „Закажи преглед, продужи живот“.

Миличевићева је напоменула да је доказано да карцином грлића материце узрокује дуготрајна изложеност хуманом папилома вирусу, посебно подтиповима 16 и 18.

„Када су у питању упозоравајући симптоми, треба обратити пажњу на крварења након сексуалног односа, интерменструална крварења, абнормални вагинални исцједак, као и на симптоме попут бол у крстима, у карлици који су дуготрајни и не пролазе“, додала је Миличићева.