У Републици Српској једна петина становништва умире од карцинома, најчешћи малигнитет код мушкараца је карцином плућа, душника и бронхија, који карактерише висок морталитет, а код жена је карцином дојке водећи узрок оболијевања и смрти, истакла је специјалиста интерне медицине у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Здравка Голијанин.

„Карцином дебелог цријева и ректума су на другом мјесту као узрок оболијевања од карцинома и код мушкараца и код жена, док су на трећем мјесту карцином простате код мушкараца и карцином грлића материце код жена“, нагласила је Голијанинова, поводом Свјетског дана борбе против карцинома, који се данас обиљежава.

Голијанинова истиче да је број особа обољелих од малигних болести у сталном порасту, те напомиње да је већина карцинома резултат изложености различитим факторима ризика.

„Основни приступ у контроли малигних болести представљају превентивне мјере на пољу спречавања њиховог настанка. Иако се неки узрочници малигних болести, као што је насљедна предиспозиција, не могу избјећи, око једне трећине случајева карцинома се може спријечити смањењем фактора ризика који се односе на понашање и исхрану“, указала је Голијанинова.

Према њеним ријечима, као мјере примарне превенције, савјетује се престанак пушења, конзумирање здраве хране, редовна физичка активност, одржавање нормалне тјелесне тежине, избјегавање конзумирања алкохола, прекомјерног излагања сунцу, заштита од вирусних и бактеријских инфекција и одговорно понашање, саопштено је из Болнице “Србија“.

„Као мјере секундарне превенције препоручују се самопрегледи дојки, те редовни мамографски прегледи женама старијим од 40 година, а нарочито између 50 и 70 године, редовни гинеколошки прегледи и Папа тестирање од 25 и 65 године, тестирање столице на скривено крварење од 50 до 75 године и самопрегледи коже и за мушкарце и жене“, наводи Голијанинова.

Мушкарцима старијим од 50 година препоручује се једном годишње дигиторектални преглед и тумор маркер за карцином простате, нарочито ако постоји генетска предиспозиција.

Такође, редовни ултразвучни преглед и тумор маркер за карцином јетре за обољеле од хепатитиса Б и са цирозом јетре.

Свјетски дан борбе против карцинома у свијету се сваке године обиљежава 4. фебруара. Ову иницијативу покренула је Међународна унија за борбу против карцинома уз подршку Свјетске здравствене организације и других здравствених организација.