Дјечије позориште Републике Српске објавило је позив за учешће на 21. Међународном фестивалу позоришта за дјецу, који ће бити одржан од 9. до 15. октобра.

Театри најкасније до 15. маја треба да конкуришу за учешће на фестивалу, након чега ће представе бити селектоване и дефинисан репертоар, саопштено је из Дјечијег позоришта.

Из овог позоришта су подсјетили да се Међународни фестивал позоришта за дјецу у Бањалуци организује од 2002. године, уз подршку Министарства просвјете и културе и града, те да је на њему у претходне двије деценије учествовало више од стотину професионалних театара за дјецу из Европе и свијета.

„Овај фестивал подстиче развој луткарства и театарске умјетности у Републици Српској и БиХ, и сматра се једним од најзначајнијих фестивала за дјецу на простору Балкана“, истакли су из позоришта.

Циљ фестивала је унапређење развоја луткарства и драмске умјетности за дјецу и младе, промоција мултикултуралности и интеркултуралног дијалога, и омогућавање увезивања са међународним институцијама и организацијама културе, како у јавном, тако и у приватном сектору.

„Жеља нам је и да организовањем ове манифестације промовишемо луткарство, као најзахтјевнији, најатрактивнији и најважнији формат позоришног израза за дјецу, јер фестивал и има за циљ превасходно афирмацију луткарске умјетности“, навели су из Дјечијег позоришта.

Дјечије позориште Републике Српске основано је 1955. године. Традиција и квалитет у драмској и луткарској продукцији су били упориште да на сцени овог позоришта раде велики редитељи некадашњег југословенског простора и европских држава. /крај/ба/дп