Републичка управа за игре на срећу је у 2021. години прикупила 68.242.583 КМ прихода од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке од игара на срећу, што је за 40 одсто више него 2020. и највећи годишњи приход остварен од оснивања Управе, изјавио је Срни директор Управе Александар Дошић.

„Позитиван тренд у убирању прихода био је евидентан током читаве прошле године, што је резултовало тиме да је Републичка управа за игре на срећу на крају прошле године прикупила за осам милиона КМ више прихода у односу на зацртани план“, рекао је Дошић.

Он је подсјетио да је приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитке у 2020. години износио 48.882.864 КМ, што значи да је буџету Републике Српске у прошлој години дозначено готово 20 милиона КМ више прихода по овом основу.

„Посматрајући по структури, приход од накнаде за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара у 2021. години износио је 60.087.330 КМ, док је приход од пореза на добитке од игара на срећу био 8.155.253 КМ“, прецизирао је Дошић.

Он је истакао да је рекордан раст прихода у 2021. години забиљежен упркос чињеници да је већини приређивача игара на срећу у Републици Српској током марта и априла био забрањен рад због епидемије изазване вирусом корона.

„Осим рекордних прихода од накнада за приређивање игара на срећу, Републичка управа за игре на срећу је у 2021. години забиљежила и значајне резултате у сузбијању илегалног приређивања игара на срећу, што је примјетно кроз број издатих прекршајних налога“, каже Дошић.

Он је навео да су у 2021. години инспектори Републичке управе за игре на срећу издали 292 прекршајна налога приређивачима игара на срећу, док је у 2020. години укупно издато 116 прекршајних налога, што је посљедица одлучне борбе Републичке управе за игре на срећу против сивог тржишта.

Дошић је нагласио да је, с обзиром на остварене резултате у убирању прихода, као и појачаном надзору пословања приређивача у Републици Српској, Републичка управа за игре на срећу у прошлој години у потпуности реализовала зацртане циљеве.

„И у овој години, Републичка управа за игре на срећу наставља са активностима које ће неминовно довести до раста прихода у буџету Републике Српске, смањења сиве економије, као и стварања климе за повећање дисциплине у примјени прописа у области игара на срећу у Републици Српској“, истакао је Дошић.