Принц Филип Карађорђевић, унук краља Петра Другог Карађорђевића, посјетиће Хан Пијесак у понедјељак, 7. фебруара, рекао је Срни начелник ове општине Слободан Ђурић.

Ђурић је рекао да ће принц Филип посјетити љетну резиденцију краља Александра Карађорђевића у овом мјесту и разговарати са представницима локалне управе о могућностима обнављања овог објекта, који је у једном периоду био и резиденција Карађорђевића.

Према Ђурићевим ријечима, годинама се није значајније говорило о обнављању и заштити објекта који је Хан Пијеску дао посебан печат кроз све године постојања.

„Општина планира знатна средства у буџету, а добру вољу препознаје и подржава и Влада Републике Српске из средстава капиталних инвестиција“, истакао је начелник општине Хан Пијесак.

Принц Филип, који живи у у Београду, унук је краља Петра Другог Карађорђевића и грчке и данске принцезе Александре, те други син престолонасљедника Александра и принцезе Марије да Глорије од Орлеана и Брагансе.

ЛЈетна резиденција Александра Карађорђевића изграђена је почетком двадесетих година прошлог вијека када је краљ примио прве госте и од тада је постала мјесто састајања бројних европских државника.

Неки историчари наводе да је Видовдански устав потписан управо у овој резиденцији у Хан Пијеску, јер је краљ Александар много времена проводио овдје.

У Другом светском рату вилу Карађорђевића дјелимично су спалиле и опљачкале јединице злогласног Јуре Францетића.

Споразум о миру након Другог светског рата донио је новог власника љетниковцу у Хан Пијеску, те је објекат реновиран и проглашен Титовим дворцем, иако он никада није боравио у њему.

Почетком минулог рата објекат је преузела Војска Републике Српске, по завршетку рата дворац је опустошен, а 2005. године и запаљен.

У љето 2009. очишћен је дио рушевина, а помоћ у обнови објекта обећао је Завод за заштиту споменика културе Републике Српске.