Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш, посјетио је данас општину Соколац и са начелником Милованом Бјелицом и сарадницима обишао двије изграђене зграде са 64 стамбене јединице по пројекту ЦЕБ 2.

На састанку је анализирано све што се до сада урадило и према ријечима господина Чордаша, који је на почетку пројекта био тадашњи министар из поменутог програма раде се  314 оваквих стамбених јединица које ће једним великим дијелом ускоро бити усељене.

  • Моје задовољство је што ћемо управо на Сокоцу у овој годинји уселити прва 64 корисника. Циљ састанка је био да се ријеше недоумице. Попис од 64 корисника је готов, Комисије су извршиле технички пријем и верификовала и направила рјешења са надлежним из секретријата. Ми у Влади већ припремамо наредне кораке како би се наставили слични пројекти – истакао је Чордаш те додао да више нема колективних центара, али има људи који користе алтернативни смјештај те се нада да ће и то питање бити ријешено.
  • У овом случају власник јединице је Општина којој тај објекат остаје на располагању за даље кориснике али се надамо да тих категорија више неће бити.

Циљ пројекта који је покренут од стране Министарства за људска права и избјеглице БиХ а у којем је учестовало Министарство за избјегла и расељена лица РС је затварање колективних и алтернативних смјештаја који се финансира кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе. Укупна вриједност пројекта износи преко четири милиона конвертибилних марака, док је учешће локалне заједнице око 800.000 КМ.

  • Утврдили смо коначан датум подијеле кључева и рјешења за будуће  кориснике стамбених јединица на подручју наше општине које ће бити у наредна два дана. Ми смо данас такође разговарали и о будућим плановима  како би се слични пројекти наставили, за шта постоји воља свих нас – невео је Бјелица.

Састанку су данас присусвовали и Шеф кабинета министра Лучића, Млађен Божовић,  те Гојко Јотић помоћник директора у Секретаријату за избеглице Владе РС.