Предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић рекао је да би организације слијепих и слабовидих лица на локалном нивоу требале да добију адекватан статус, а њихови чланови запошљавани на системски начин.

Он подсјећа да Савез слијепих и слабовидих лица Српске броји близу 2.000 чланова, а да слабовида и слијепа лица добијају изузетно мала средства за помоћ.

Сузић је након састанка са представницима регионалних организација на коме се разговарало о економско-социјалном положају ове популације напоменуо да је због короне и проблема због пандемије стање доста сложеније и многе локалне организације тешко опстају и таворе јер немају довољно подршке и разумијевања локалних самоуправа.

Он је истакао да Савез има статус организације од јавног интереса и да је обезбијеђен средствима Министарства здравља и социјалне заштите грантом од 32.500 КМ годишње и да од тих средстава егзистирају.

„Нажалост, нисмо у прилици да из тих малих средстава помажемо и организације, па кроз различите пројекте и друге активности настојимо да намакнемо средства и успијевамо“, тврди Сузић.

Он је додао да је прошла година за републички Савез била једна од успјешнијих и да су отворили Ресурсни центар за Брајево писмо уз подршку Амбасаде Јапана у БиХ и уз подршку ресорног министарства.

Сузић је напоменуо да би се питање подршке од локалне заједнице требало уредити на квалитетнији начин, системски и кроз законе.

„Имали смо разговор у Министарству управе и локалне самоуправе и надамо се да ће се доћи до рјешења да организације које су чланице републичког Савеза аутоматски и на локалнм нивоу добију статус“, рекао је Сузић.

Сузић је најавио да ће у свих шест регија одржати састанке, те да је данас састанак Сарајевско-романијске регије, старе Херцеговине, али да због короне на састанак нису дошли представници Организације слијепих из Вишеграда, те да ће комуникација и са њима бити одржана.

„Циљ ових састанака је да се наше локалне организације на терену анимирају за преданији, упорнији и снажнији рад у смислу подршке чланству“, рекао је Сузић.

Сузић је истакао да су могућности за запослење слијепих и слабовидих лица јако тешке и да послодавци још увијек имају предрасуде према слијепчим лицима.

„Настојимо да утичемо на послодавце да се створи простор за запошљавање али имамо ситуацију да чак и они који завршавају високе школе не могу доћи до посла“, упозорио је Сузић, истичући да су законске могућности релативно повољне али да се у пракси не примјењују до краја.

Он је предложио да се законски треба ићи на резервисана радна мјеста за слијепа лица и на тај начин обезбиједити им могућност запошљавања након њиховог школовања.

Предсједник међуопштинске организације слијепих и слабовидих лица из Фоче Дара Ђајић рекла је да ова организација окупља организације из Фоче, Калиновика и Чајниче и да ово удружење броји 25 чланва.

„То су углавном лица старије животне доби међу којима су 22 пензионера, пет их је социјално угрожено и непокретно, два лица су незапослена а једно прима социјалну помоћ, а 16 лица која примају додатак за помоћ и његу лица, три члана са личном инвалиднином што довољно говори само по себи“, навела је Ђајићева.

Она је нагласила да је помоћ коју успијевају обезбиједити врло мала .

„За многе активности немамо довољно средстава. Републички Савез је од јавног интереса али Влада није обавезала општине да тако третирају удружења на општинском нивоу“, навела је Ђајићева и да једино Калиновик редовно обезбјеђује средства у висини од 250 марака, док остале општине обезбјеђују различите износе који су симболични.

Шеф Кабинета градоначелника Источног Сарајева Огњен Сладоје истакао је да је Град увијек подржавао ово удружење и да ће то чинити и у будућности.

„Средства у буџету за ову годину су обезбијеђена јер је ово удружење врло активно и имају доста пројеката, а зависно од пројеката за ову годину ће бити обезбијеђена средства“, напоменуо је Сладоје.

Секретар Градске организације слијепих и слабовидих Источно Сарајево и потпредсједник Савеза слијепих Републике Српске Јовица Мијатовић рекао је да чине све да живот слијепих лица буде што достојанственији и да буду социјално укључена.

„Чинимо све на социјализацији онолико колико можемо и знамо, али то не зависи само од нас него од више фактора“, напоменуо је Мијатовић.

Он је додао да чине све да ова лица буду уважена у друштву.

„Слијепа лица у нашем граду имају разумијевање града и људи који воде наш град, али би увијек може боље и више“, истакао је Мијатовић.

Мијатовић је додао да нису задовољни подршком општина Пале и Соколац док су у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи проглашени организацијама од јавног интереса, те да су активности које чине усмјерене на социјализацији тих лица.

„И даље ћемо чинити напоре да слијепи љауди живе што боље али то је јако тешко јер су и времена јако тешка“, нагласио је Мијатовић и додао да на подручју Источног Сарајева живе 162 члана ове организације.