Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске саопштио је да није у могућности да рјешава захтјеве за пензију осигураника са подручја пријератне БиХ због вишеседмичног квара на информационом систему у Федерацији БиХ.

Фонд ПИО, како су навели, због тог квара тренутно није могућности да правовремено рјешава захтјеве осигураника који су послије 18. јануара поднијели захтјев за остваривање права на пензију, а нису прибавили потврду стажа осигурања оствареног на подручју Федерације БиХ закључно са 30. априлом 1992. године.

„Колеге из Електронског рачунског центра – ЕРЦ ЗИПО Сарајаво су нас обавијестиле да због квара на информационом систему нису у могућности обезбиједити приступ подацима који су нам потребни за вођење управног поступка приликом рјешавања захтјева за остваривање права на пензију“, саопштено је из Фонда ПИО.

Тај центар, додају из Фонда, чини максималне напоре да отклони велики квар, који траје већ три седмице, те да је крајње неизвјесно да ли ће и када бити отклоњен.

Из Фонда су навели да се са овим проблемом сусрећу сви носиоци обавезног пензијског и инвалидског осигурања чији осигураници су један дио стажа остварили на подручју бивше БиХ до 30. априла 1992. године и данашње ФБиХ након тог периода.

„Ово представља велики проблем за Фонд ПИО Републике Српске, јер највећи број наших осигураника, који тренутно испуњава услове и подноси захтјев за остваривање права, имају и дио стажа осигурања који је остварен у бившој БиХ“, указали су из Фонда.

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске ће о отклањању квара и нормализацији размјене података са Федералним заводом МИО/ПИО правовремено обавијестити јавност.