ЕУ објавила је нови јавни позив за инвестиције у рурални туризам у БиХ, који ће подржати са 3,5 милиона КМ.

Рок за пријаве је 7. март, а инвестиције се проводе у оквиру пројеката „ЕУзаПољопривреду“, „ЕУзаОпоравак пољопривреде“ и „ЕУзаОпоравакпословања“, а више информација доступно је путем веб странице, саопштено је из УНДП-а.

Јавни позив објављен је ради развоја економских активности у руралним подручјима, стварања нових и очувања постојећих радних мјеста, те очувања природне и културне баштине, одговарајући уједно и на потребе за опоравком од кризе проузроковане пандемијом.

„ЕУзаПољопривреду“ је четворогодишња иницијатива /2020-2024/ чији је циљ модернизација пољопривредно-прехрамбеног сектора, отварање нових радних мјеста, као и задржавање постојећих и подржавање опоравка од кризе изазване ковидом у БиХ.

Укупна вриједност пројекта, који финансира ЕУ, износи 20,25 милиона евра, а заједнички га проводе и суфинансирају УНДП у БиХ и Чешка развојна агенција /ЦзДА/.

Живко Кавеџија из Козарске Дубице каже да је за њега и његову мајку била веома значајна помоћ коју је добио кроз тај пројекат за узгој житарица.

„Значило нам је што смо у самом старту, пред сјетву, добили сјеме пшенице, прихрану и ђубрива. Кроз овај пројекат остварили смо и сигуран откуп житарица, његову већу цијену и мање трошкове улагања“, појашњава Живко.

Он је један од коопераната фирме „Јелена“ из Козарске Дубице, која је била носилац активности реализованих кроз пројекат. Укупна вриједност ове инвестиције је око 200.000 КМ, од чега је ЕУ осигурала близу 150.000 КМ.

Директор фирме Марко Влајсевић рекао је да је пројекат био од великог значаја за локално подручје, односно за 41 њиховог кооперанта то је била вриједна помоћ.

Пројектом су сви кооперанти ове фирме добили сјеме пшенице за шест хектара обрадиве површине. Тако су ратари, уз помоћ ЕУ, укупно засадили 246 хектара пшенице на плодним пољима сјевера БиХ.