У Сокоцу су данас уручени кључеви за 64 стана која су додјељена расељеним лицима и корисницима алтернативног смјештаја са подручја ове локалне заједнице. Ријеч је о становима у двије зграде изграђене по пројекту затварања колективних центара и алтернативног смјештаја ЦЕБ 2. Изградња ова два објекта финансирана је из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе, укупне вриједности више од 2,4 милиона КМ.

Свечаном чину подјеле кључева присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић,  вршилац дужности директора секретаријата за расељена лица и миграције у Влади Републике Српске Давор Чордаш, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, те представници политичког и привредног живота општине Соколац.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је будућим станарима и пожелио им срећу.

  • Драго ми је што смо након дужег времена овдје успјели да изградимо и опремимо 64 стана која смо додијелили корисницима који су до скоро били у привременом смјештају, и живјели у заиста тешким условима. Ово је велики успјех Републике Српске, која је увијек ту за свој народ. У наредном периоду на Сокоцу је планирана изградња још 50 станова како би ријешили проблем преосталих породица које овим пројектом нису збринуте. На састанку са начелником Бјелицом договорили смо рехабилитацију магистралног пута и главне улице у Сокоцу. Помоћи ћемо и у изградњи Градске куће, и неким другим пројектима од значаја. Знамо да су овдје најважнија радна мјеста, то је комплексно али стварањем бољих услова створићемо услове и за радна мјеста, рекао је Додик.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица истакао је да од данас 64 породице постају наши суграђани у пуном смислу те ријечи.

  • Након девет година рада на реализацији овог пројекта дошли смо до циља, гдје су испред станара 64 опремљене стамбене јединице. Неки од њих су овај дан чекали преко двадесет година и ја само могу изразити велико задовољство због њих, али и наду да ћемо у наредном периоду ријешити стамбено питање још једног броја наших суграђана у потреби, пројектом ЦЕБ 3 о којем већ разговарамо. Издржали су пуно тога, преживјели олује и буре, али нису посустали у жељи да остану овдје. Желим им да уживају у новим становима и да у њима дочекају што више радости и среће. Све ово смо успјели захваљујући координацији и сарадњи свих нивоа власти и једино је тако могуће приступити оваквим пројектима, рекао је Бјелица и  у име грађана Сокоца и локалне заједнице захвалио свима који су учествовали у овом пројекту, а посебно српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику на подршци у бројним пројектима општине Соколац.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић изразио је задовољство што 64 породице, након дугог низа година, добијају боље услове за живот.

  • ЦЕБ 2, пројекат затварања колективних центара и алтернативних смјештаја финансира се из кредитних средстава Развојне банке Савјета Европе и из средстава локалних заједница општина и градова. Општина Соколац је у оквиру овог пројекта издвојила значајна средства, земљиште, инфраструктуру и прикључке, а значајан допринос је дала и Влада Републике Српске која је омогућила враћање кредита, објаснио је Лучић.

Вршилац дужности директора секретаријата за расељена лица и миграције у Влади Републике Српске Давор Чордаш рекао је да је поносан што су путем овог пројекта ријешили стамбено питање за 64 породице те се нада да ће неким наредним пројектима и осталим корисницима алтернативних смјештаја омогућити бољи живот.

Будући станар у овом смјештају Рајка Шкиљевић, мајка шесторо дјеце која је са породицом избјегла из Олова, рекла је да је овим пројектом њена једанаесточлана породица коначно добила боље услове за живот те да се нада да ће преосталих 5 чланова убрзо дочекати бољи смјештај.

Циљ пројекта ЦЕБ 2 који је покренуло Министарство за људска права и избјеглице БиХ, а у којем је учестовало Министарство за избјегла и расељена лица РС, је затварање колективних и алтернативних смјештаја који се финансира кредитним средствима Развојне банке Савјета Европе. Укупна вриједност пројекта износи преко 4 милиона конвертибилних марака, док је учешће локалне заједнице око 800.000 КМ.