Представници олимпијских комитета БиХ и Шпаније одржали су састанак у Пекингу на коме су разговарали о заједничкој кандидатури Барселоне и Сарајева за добијање Зимских олимпијских игара 2030. године.

Оваква могућност у свијету је већ попримила обрисе изврсне идеје, а да би прерасла у приједлог, у наредном периоду биће одржани пратећи састанци између двије стране.

  • Сарајево би требало да припреми оквирни буџет за реновирање борилишта. Он би подразумијевао реновирање скакаоница и стаза за нордијску комбинацију, које су приоритет кандидатуре, а чије дјелимичне трошкове би покрио ОК Шпаније. Потом би у потпуности требало реновирати боб стазу, како би се такмичења у бобу, санкању и скелетону такође одржале у Сарајеву. Ово би значило да би укупно 25 одсто спортиста и тренера „ЗОИ Барселона – Сарајево 2030“ наступило у Сарајеву – наводи се на службеној страници ОК БиХ.

Већ за наредну седмицу заказан је врло битан састанак у Мадриду, а почетком марта четверочлана делегација из Шпаније ће посјетити тачније наведена борилишта у Сарајеву.

Наведено је и да се идеја „ЗОИ Барселона – Сарајево 2030“ уклапа у нови концепт одрживости Игара, гдје се посебно ставља акценат на коришћење већ посјетеће инфраструктуре, односно њихове адаптације.