Посланици у Народној скупштини Републике Српске данас ће сједницу наставити расправом о Нацрту закона о Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ Републике Српске, који је приједлог народних посланика.

Нацртом закона о ВСТС-у Републике Српске предвиђено је оснивање ВСТС-а Српске и уређује се његов рад, организација, надлежности, овлаштења, услови и мандат за вршење судијске и тужилачке функције.

Образлажући синоћ предложени нацрт закона у име предлагача, народних посланика, замјеник предсједника Клуба посланика СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да овај законски акт представља предуслов владавине и заштите права и интереса свих грађана Српске и БиХ.

Мазалица је рекао да је Уставом Српске предвиђено постојање ВСТС-а Републике Српске којим је прописано да овај савјет обезбјеђује самосталност, независност, непристрасност, стручност и ефикасност судства и тужилачке функције у Српској.

„Надлежности ВСТС, између осталог, укључују именовање и спровођење дисциплинског поступка и разрјешење судија, судија Уставног суда Републике Српске, и обухватају јавне тужиоце у Српској и њихове замјенике“, рекао је Мазалица.

Између осталог, подсјетио је да је прије успостављања ВСТВ-а на нивоу БиХ, постојао Високи судски и Високи тужилачки савјет Републике Српске, али да га је укинуо високи представник у БиХ, те да је тиме потпуно одузето овлаштење Народној скупштини Републике Српске да бира и разрјешава судије и предсједнике судова, јавне тужиоце и замјенике јавне тужилаца.

Посланици ће у наставку сједнице разматрати и Приједлог одлуке о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене „Аеродром Требиње“, као и Приједлог буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2022. годину.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.