Америчко министарство правде почело је са решавањем највећег случаја крађе критовалута у историји, запленивши више од 3,6 милијарди долара у биткојнима од брачног пара из Њујорка. Оно што је посебно занимљиво јесте да је за прање новца био задужен, најблаже речено, екцентричан пар из Њујорка.

Заплењена сума повезана је са хаковањем виртуелне мењачнице „Битфинекс“, чије је безбедносне системе пробила група хакера пре 6 година.

Иља „Дач“ Лихтенштајн (34) и његова супруга Хедер Морган (31) ухапшени су на Менхетну под оптужбом да су помоћу бројних софистицираних техника покушали да „оперу“ украдене криптоновчиће и сакрију те трансакције.

Њујоршки пар је намеравао да „опере“ 119,754 биткојна украдених након што су хакери упали у „Битфинекс“ и извели више од 2.000 неауторизованих трансакција и пребацивања средстава.

Вредност трансакције се у то време кретала око 71 милион долара, али са порастом вредности биткојна сада вреди 4,5 милијарди долара.

Лихтенштајн и његова супруга су такође покушали да оперу новац путем низа новчаних уплата за које они тврде су биле намењене Морганином стартапу.

Тужиоци, међутим, наводе да су илегалне трансакције коришћене за друге намене, од куповине злата до „апсолутно приземних ствари“, попут куповине ваучера за „Волмарт“ у вредности од 500 долара.

Астрономска сума украденог новца није једина ствар која је привукла пажњу на осумњичене.

Хедер Морган је такође и реперка под псеудонимом Резлкан (@razzlekhan) и објавила је велики број музичких спотова, а покушала је и да постане инфлуенсерка на Инстаграму и Тик-Току где се називала „турском Мартом Стјуарт“ и „корејском краљицом вафла“.

На друштвеним мрежама се хвалила својим раскошним начином живота. У једном снимку показала је свој апартман на Менхетну, а у октобру је објавила да жели да купи слику на аукцији у „Сотбију“.