У Вишеграду ће сутра бити обиљежено 218 година од почетка Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске у којем су живот дала 23.752 припадника оружаних снага Српске.

Према програму, обиљежавање почиње у манастиру Добрун у 10.30 часова служењем парастоса погинулим устаницима, а у 11.00 часова полагањем вијенаца и цвијећа код споменика вожду Карађорђу.

Потом ће у Вишеграду у 12.00 часова код споменика погинулим борцима бити служен помен, те положени вијенци и цвијеће, као и обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, делегације Народне скупштине коју чине народни посланици Перо Петровић, Љубиша Крунић, Споменко Стојановић и Костадин Васић, те БОРС-а коју ће предводити предсједник Предсједништва Александар Савић.

Из ресорног министарства најављују да ће се програм обиљежавања реализовати уз присуство званичника Републике Српске, српских представника у заједничким институцијама, делегација Владе Србије, општине Вишеград, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и невладиних организација и удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадањег Генералштаба, на самом крају рата ВРС бројала 210.000 мобилисаних бораца.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Организатор обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и БОРС.