Институт за јавно здравство Републике Српске испоручио је од 12. фебруара прошле године, када је почела вакцинација против ковида 19, здравственим установама више 750.000 доза вакцине од којих је примјењено 718.930, изјавила је данас епидемиолог у овом институту Јела Аћимовић.

Аћимовићева је на конференцији за новинаре поводом годину дана од почетка вакцинације против ковида у Републици Српској рекла да је до сада вакцинисано око 40 одсто грађана, додајући да је 328.256 вакцина дато као прва доза, 315.691 као друга и скоро 75.000 грађана до сада је примило бустер дозу.

Она је навела да је обухват вакцинацијом близу 40 одсто и да би он требао бити већи да би се постигао основни циљ вакцинације.

  • Ипак смо задовољни како смо одговорили овом процесу вакцинације, јер дати скоро 750.000 доза у једној години је можда највећи и најобимнији процес вакцинације који смо у скорој историји обавили у нашој земљи – рекла је Аћимовићева.

Она је додала да Република Српска има довољно вакцина, као и капацитета за њихово чување и вакцинацију, те да је ствар у адекватној заинтересованости становништва.

  • Од шест врста вакцина које смо имали на располагању највише смо давали вакцину `синофарм` 38,9 одсто свих датих доза, друга је `спутњик ве` 26,8 одсто и на трећем мјесту `фајзер` 25,66 одсто – рекла је Аћимовићева.

Она је истакла да је највећи број вакцина дат становницима старосног доба од 65 до 79 година, скоро 250.000 доза, те да обухват вакцинацијом ове старосне групе износи 64 одсто.

Аћимовићева је рекла да је готово четвртина грађана, односно 23 одсто старости од 65 до 79 година примила бустер дозу.

Према њеним ријечима, у јануару су више од 75 одсто датих вакцина биле бустер дозе.

Највећи број вакцина до сада дат је у Дому здравља Бањалука 104.192 доза, затим у Дому здравља Бијељина 54.680, те у Дому здравља Добој 49.425 доза.

  • Највећи број запослених који су вакцинисани је у Институту за јавно здравство, а након тога у домовима здравља Добој, Милићи, Градишка и Бијељина – рекла је Аћимовићева.

Она је додала да је највећи број вакцинисаних забиљежен у општини Фоча 42 одсто, а затим у Бањалуци 40 одсто, те више од 35 одсто у Источном Сарајеву, Добоју, Источном Дрвару, Требињу, Српцу, Оштрој Луци, Лакташима.

  • Жене су чешће долазиле на вакцинацију него мушкарци, иако мушкарци чешће имају теже облике болести ковид 19 – рекла је Аћимовићева.

Она је навела да је тренутна епидемиолошка ситуација у побољшању, те да су у посљедња 24 часа на вирус корона позитивна 154 лица, истичући да пада и број хоспитализованих у болницама у Српској.

Аћимовићева каже да још нема званичних препорука за четврту дозу вакцине, те да би то имало смисла код имуно-компромитованих лица.

  • Требамо се фокусирати на вакцинацију бустер дозом – поручила је Аћимовићева.

Она је рекла да се у Српској врши вакцинација дјеце од 12 до 18 година у овом моменту искључиво вакцином „фајзер“, јер је она једина препоручена за тај узраст.

Аћимовићева је истакла да је препорука Института за јавно здравство за ношење маски у школама непромијењена и напоменула да оне нису обавезне за мању дјецу до четвртог разреда, већ је то препорука.

Она је навела да је незахвално процјењивати, да се ситуација ублажава и пада број обољелих у цијелом свијету, али да је чињеница да у овако великом ширењу постоји могућност за нове мутације вируса и настанак нових форми.

  • Не смијемо се потпуно опустити и славити крај, јер смо више пута прославили крај неоправдано. Тако и овог пута врло опрезно пратимо ситуацију, када процијенимо да је све уреду, ублажавамо мјере. Ако буде поново неких пораста ми ћемо се томе прилагођавати – рекла је Аћимовићева.