Предсједавајући Групације за промет нафте и нафтних деривата Привредне коморе Републике Српске Драган Тришић сматра да би приступање БиХ иницијативи „Отворени Балкан“ знатно умањило неке оперативне трошкове дистрибутера нафте, јер је транспорт једна од кључних ставки у формирању цијена.

Тришић је навео да ће цијене нафте и нафтних деривата у Српској највјероватније и даље расти због историјско рекордних високих цијена сирове нафте на свјетским берзама, које су прешле границу од 95 долара по барелу.

  • Цијене сирове нафте су достигле ниво оних из 2014. године. Уколико се овај раст настави наредних дана, мораће доћи до нових корекција цијена и на нашим бензинским пумпама. То је једноставно неизбјежно, јер ми зависимо од увоза. Колико ће поскупјети, то је тешко рећи. Можда, рецимо, неких пет фенинга по литру до краја ове седмице, рекао је Тришић за „Глас Српске“.

Он сматра да смањивање такси, акциза и ПДВ-а не би много поправило ситуацију у вези са малопродајном цијеном горива, али да се као дјелотворан показао механизам ограничавање маржи дистрибутерима нафте који је на снази у Српској од априла прошле године.

  • Ова мјера је дала позитивног ефекта, а што се може видјети из податка да су малопродајне цијене горива у Српској мање за пет фенинга до 10 фенинга од оних у ФБиХ, а у односу на Црну Гору, Србију или рецимо Хрватску за чак 40 фенинга по једном литру, рекао је Тришић.