Кинотека Републике Српске од данас ће на Палама и у Требињу приказати документарне филмове „Чекајући Хандкеа“ и „Јени, мало свјетло са запада“.

Гост Кинотеке Републике Српске у оба града биће редитељ Горан Радовановић.

У Културном центру на Палама ће вечерас у 18.00 часова своју регионалну премијеру имати нови филм познатог српског режисера Горана Радовановића „Чекајући Хандкеа“ о посебним везама нобеловца Петера Хандкеа са српским народом на Косову и Метохији, саопштено је из Кинотеке.

Филм о Хандкеу биће приказан сутра у Културном центру у Требињу док ће у петак, 18. фебруара, бити пројекција документарног филма „Јени, мало свјетло са запада“ редитеља Слободана Симојловића, снимљеног у копродукцији Кинотеке Републике Српске и Матичне библиотеке Источно Сарајево.

У кратком сижеу филма се наводи да винар Срђан Петровић из Велике Хоче са Косова сазнавши да је Петар Хандке добио Нобелову награду за књижевност 2019. године одлучује да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији, гдје је славни писац више пута боравио.

Постављање плоче захвалности славном писцу у, како се наводи, изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави, окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

Филм „Јени, мало свјетло са запада“ снимљен је по књизи „Ратни дневник Пале 1993-1995“ коју је написала Јени Литенберг, а приредио је академик Мирко Шошић.

Књига представља драгоцјено и непристрасно свједочанство о рату на нашим просторима из угла холандске апотекарке, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала све до 1995. године.

Документарни филм прати књигу-дневник и боље нас упознаје са ликом и дјелом Лигтенбергове, која је ратне године провела у Палама и током тог периода написала дневнк.

Улаз за публику је слободан за све пројекције.