Министарство просвјете и културе Републике Српске ће и ове године организовати тромјесечни предшколски програм за дјецу у години пред полазак у школу, и то за ону дјецу која нису била обухваћена неким обликом институционалног предшколског васпитања и образовања, односно нису ишла у вртић. У нашој локалној заједници програм ће бити реализован у Установи за предшколско васпитање и образовање „Соколац“ од 1. марта до 31. маја. Према ријечима вршиоца дужности директора ове установе Споменке Маловић, за програм је пријављено око 60 малишана.

  • Потписивање уговора за предшколски програм вршиће се у периоду од 21. до 28. фебруара, у просторијама наше установе, сваки радни дан од 8 до 14 часова, када је потребно приложити и љекарска увјерења малишана. Програм ће ће бити организован у двије групе по три сата. Захваљујући овом програму, дјеца ће добити прилику да се на одговарајући начин припреме за полазак у школу, објаснила је Маловићева.

Припремни програм у години пред полазак у школу подразумијева све аспекте развоја, а приоритет овог програма је социјализација дјеце, навикавање на групе и одвајање од родитеља, како би лакше кренули у школу и били спремни за задатке који их очекују. Малишани који већ бораве у вртићима програм припреме за полазак у школу похађају у својим редовним групама.