Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик изразио је задовољство чињеницом да је пољопривредницима у Републици Српској исплаћено 7,7 милиона КМ за подстицаје за 2021. годину, чиме је завршена исплата свих подстицаја за прошлу годину.

Додик је истакао за Срну да је први пут укупан подстицај измирен у фебруару, а све са циљем да се пољопривредницима помогне код сјетве.

„У наредна два дана биће одобрено 10 милиона КМ подстицаја за сјетву, те помоћ узгајивачима свиња у износу од 2,5 милиона КМ због ниске откупне цијене. Влада Републике Српске издвојиће 1.500.000 КМ за производњу меркантилне пшенице, те 2.200.000 КМ за регресирање набавке сјемена кукуруза“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће за подршку производњи и откупу поврћа бити издвојено 1,8 милиона КМ, као и милион КМ за подршку воћарској производњи.

„Што се тиче подршке узгајивачима домаћих животиња Влада ће суфинансирати набавку приплодних јуница у износу од милион КМ, а за откуп и прераду свињског меса биће издвојено 2,5 милиона КМ“, нагласио је Додик.

Додик је навео и да је из редовног аграрног буџета обезбијеђено 5.700.000 КМ за регресирани дизел.

„Такође ће бити одобрено умањење закупнине за 2023. годину и концесионе накнаде у 2022. години у износу од 50 одсто закупопримцима и концесионарима који немају приспјелих, а неизмирених обавеза по основу закупнине односно концесионе накнаде“, истакао је Додик.

Додик је напоменуо да је Министарство пољопривреде Републике Српске, такође, упутило иницијативу Министарству спољне трговине и економских односа БиХ за привремену суспензију царинских стопа код увоза минералних ђубрива из трећих земаља.