У БиХ се биљежи напредак по питању родне равноправности у већини области, рекла је директор Агенције за статистику БиХ Весна Ћужић.

Ђужићева је на промоцији публикације „Жене и мушкарци у БиХ“, која је одржана у оквиру пројекта „ЕУ подршка за родну равноправност“, истакла да је у 2020. години у БиХ за 10,8 одсто више жена старости од 30 до 34 године завршило високо образовање у односу на мушкарце.

Она је нагласила да се у публикацији „Жене и мушкарци у БиХ“, коју издаје Агенција за статистику, наводи да се БиХ налази на дну листе у Европи по кориштењу дигиталних вјештина, саопштено је из Агенције за статистику БиХ.

У публикацији се наводи да је у БиХ у 2020. години 20 одсто жена и 29 одсто мушкараца имало основне или више дигиталне вјештине, док је просјек 27 земаља ЕУ износио 54 одсто за жене и 58 одсто за мушкарце.

У публикацији се наводи да је међу члановима управних одбора спортских савеза у БиХ у 2020. години било само 5,6 одсто жена, а ниједна жена није била предсједница управног одбора спортског савеза, док је од 17 замјеника предсједавајућег управног одбора била само једна жена.

На основу овако конкретних података, истакла је Ћужићева, креатори политика у БиХ могу радити анализе, планирати и реализовати мјере за побољшања.

Она је истакла да је циљ промоције публикације „Жене и мушкарци у БиХ“ подизање свјести креатора политика у институцијама, академској заједници, као и широј јавности о важности родне статистике и родне равноправности.