Болнице у Српској враћају стари режим рада: Медицинари одахнули, притисак попушта

0
94

Број хоспитализованих због короне у болницама широм Српске знатно се смањио, а с обзиром на мањи притисак здравствене установе постепено враћају на стари режим рада поједине одјеле који су до сада били само у служби “ковида”, како би неопходну услугу могли добити и остали пацијенти.

Према подацима Института за јавно здравство РС, од петка укупан број хоспитализованих је 400, у Универзитетском клиничком центру Српске 169, а у осталим болницама 231.

– За 24 часа вирусом корона заражено је 130 лица од тестираних 470, а умрло је девет. На респиратору је 36 лица – саопштено је из Института.

Да је епидемиолошка ситуација прилично стабилизована и да су и здравствени радници продисали потврђују и у болницама широм РС.

Директор ЈЗУ Болница Градишка, Рајко Додик рекао је за “Глас Српске” да поједина одјељења гасе са “ковид” режима, те да су клиничке слике пацијената блаже него у претходном периоду.

– Према посљедњим подацима на “ковид” одјелима имамо 16 пацијената и гасиће се “ковид” два и “ковид” интензивна њега, тако да је све остало на “ковид” један. У посљедњих годину дана нисмо стајали с оперативним програмом, радили смо колико смо имали људства на располагању – рекао је Додик.

Директор бијељинске болнице “Свети врачеви”, Златко Максимовић казао је у петак да подаци из посљедњег извјештаја показују да је на лијечењу 27 пацијената од којих је четворо на респиратору, а 15 на кисеоничкој терапији, додајући да је стање у “ковид” болници много стабилније.

– Вјерујемо да ће се у наредним седмицама епидемиолошка ситуација побољшавати – рекао је Максимовић.

На “ковид” одјељењима у болници “Србија” у Источном Сарајеву у петак су била хоспитализована 23 пацијената, што је најмањи број у протеклој седмици, а из болнице су поручили да сви пацијенти користе кисеоничку терапију.

Директор болнице у Требињу, Недељко Ламбета казао је за “Глас” да је смањен број пацијената је у односу на протекли период који је био забрињавајући.

– Сва одјељења су враћена у првобитну функцију, осим грудног које је иначе “ковид” одјељење од почетка пандемије, а тренутно имамо 15 пацијената на болничком лијечењу – рекао је Ламбета.

Директор Универзитетске болнице Фоча, Радмил Марић казао је да на “ковид” одјељењу лежи 25 пацијената, те да остале службе болнице током цијеле пандемије функционишу на задовољавајући начин.

 – Што се тиче хирургије, гинекологије, педијатрије и свих осталих одјељења функционишемо мало у стијешњеним условима, јер је у току реконструкција установе и увијек је један дио у фази израдње. Али немамо листе чекања, радимо све оперативне захвате по систему приоритета, малигна обољења па све остало – рекао је Марић.

Да је ситуација и у домовима здравља широм Српске знатно боља, потврдила је директорка Дома здравља у Требињу, Маја Мићуновић.

– Епидемиолошка ситуација тренутно је одлична, смањен је број пацијената са респираторним инфекцијама у АРИ амбулантама и осјети се знатно олакшање. Полако се враћамо нормалном функционисању и надамо се да ће то потрајати – рекла је Мићуновићева.

Слична ситуација је и у бијељинском Дому здравља, а директорка Данијела Ђукин је потврдила да све редовно функционише, те да је смањен број пацијената.

– Све већ одавно функционише у старом режиму, али апелујемо на становништво да се више вакцинишу – рекла је Ђукинова.

Дјеца

Декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић каже да су дјеца још подложна зарази, али је нешто мањи притисак него што је прије било.

 – Углавном су симптоми повишена температура, грлобоља и кашаљ, а мањи број их има упалу плућа него раније. С тим што послије прележаног “ковида” неколицина дјеце има проблема са замарањима и тахикардијама, а одређени број има и промјене на срчаном мишићу – рекао је Бокоњић, додајући да су дјеца по протоколу на праћењу.