Пластика и хемикалије постали озбиљна пријетња човјечанству

0
95

Гомиле вјештачког хемијског и пластичног отпада у цијелом свијету увелико су премашиле подношљиве границе безбједности човјечанства и планете на којој живимо, па је хитно потребно предузети фиксна ограничења у њиховој производњи – упозоравају научници.

Према недавним студијама, данас је укупна тежина пластике на Земљи четири пута већа од биомасе свих живих сисаваца.

Процјењује се да на тржишту постоји око 350.000 различитих произведених хемикалија и да велике количине завршавају у природи.

„Негативни утицај таквог отпада довољно је велики да почиње дјеловати на кључне функције планете Земље и њене системе“ – упозорава за АфП Бетани Карни Алмрот, научник са Универзитета у Гетеборгу и руководилац научне студије.

Хемикалије и пластика утичу на биолошку разноликост, стварајући додатан стрес екосистемима који су ионако угрожени. Пестициди неселективно убијају живе организме, а пластику у организам уносе сва жива бића на Земљи.

„Неке хемикалије ометају рад хормонских система, ометају процес раста, метаболизам и утичу на размножавање дивљих животиња“, упозорава Алмротова.

Научници сада траже драстичнија рјешења, попут строжијих, фиксних ограничења у производњи.

Рециклирање је до сада дало тек осредње резултате.

Тренутно се рециклира мање од десет одсто свјетске пластике, док се њена производња од 2000. године удвостручила на чак 367 милиона тона.

„Покушавамо указати на то да је можда дошао тренутак да кажемо: ‘А сад је доста, што је превише, превише је’. Можда све ово више не можемо и не смијемо толерисати“, упозоравају шведски истраживачи.