На сједници Скупштине Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ Соколац, која је одржана јуче, усвојени су Извјештај о раду Удружења за 2021. годину, Финансијски извјештај за прошлу годину те Приједлог програма рада Удружења за ову годину.

Извјештаји показују да је у 2021. години преко 140.000 КМ новчаних и других средстава, усмјерено у разне хуманитарне акције. Предсједник Удружења Дејан Елез констатовао је да је то уједно најуспјешнија година од оснивања ове невладине организације.

  • Поносни смо што јавности можемо да предочимо овако импозантну цифру, гдје су урачуната новчана средства али и разни грађевински материјали, намјештај и пакети помоћи, који су преусмјерени тамо гдје је било најпотребније. Наравно, све то успјели смо захваљујући подршци наших суграђана, чије повјерење градимо из дана у дан. Свака акција нам је једнако важна, од прикупљања пакетића за дјецу у руралним подручјима, преко опремања куће породици Глуховић са Стјеница и организовања ходочашћа, али најпоноснији смо на хуманитарну акцију „За Јованово мјесто под сунцем“, у склопу које смо подигли нови дом за породицу Јововић. Како би све било транспарентно на нашем сајту и путем друштвених мрежа објавићемо детаљнији финансијски извјештај о прикупљеним средствима – истакао је Елез.

Приједлог програма за 2022. годину подразумијева бројне активности чије је извршење предвиђено по мјесецима.

  • Најважнија од њих биће завршетак финих радова на кући за породицу Јововић, како би што прије преселили, а од осталих редовних планирана су ходочашћа, организовање духовних предавања, обиласци манастира и светих мјеста. На сједници смо договорили да у план за ову годину уврстимо реконструкцију неких историјских споменика у удаљеним дијеловима наше општине – додао је предсједник Удружења Дејан Елез.

На сједници су именовани и чланови Скупштине. Како је Елез појаснио, до сада су сви чланови Удружења били у саставу Скупштине, а сада је изгласано петнаест сталних, који ће као правно тијело доносити све важне одлуке.

Удружења грађана „Свети Василије Острошки“ основано је 2019. године са акцентом на његовање духовности и традције српског народа, а његово постојање веже се за ходочашћа манастиру Острог, традцију дугу више од деценије, по чему је Соколац препознатљив на ширем простору.