Из Фонда здравственог осигирања /ФЗО/ Републике Српске позивају грађане који још нису пријављени на здравствено осигурање да искористе повољнију епидемиолошку ситуацију, како би у надлежним пословницама регулисали свој статус.

„Иако је епидемиолошка ситуација повољнија, молимо грађане да се процес пријаве на здравствено осигурање спроводи у складу са поштовањем епидемиолошких мјера и без стварања гужви у пословницама. Позив за пријаву на здравствено осигурање посебно се односи на оне грађане који су раније по основу незапослености били пријављени на здравствено осигурање и који још нису регулисали свој статус осигурања“, саопштено је из ФЗО.

Из ФЗО напомињу да поједине земље у окружењу укидају ванредну ситуацију, те да ће, када то учини и Република Српска, бити укинуто и право коришћења здравствене заштите за неосигуране грађане, односно они ће морати сами плаћати здравствене услуге.

„Ово је уједно и прилика да позовемо осигуранике који до сада нису преузели своју електронску здравствену картицу да то учине, јер по укидању ванредне ситуације елекронска картица биће услов за коришћење здравствене заштите“, наводе из ФЗО.

До сада је, како се наводи у саопштењу, електронску картицу преузело 592.000 осигураних лица, што је нешто више од 50 одсто осигураних.

ИЗ ФЗО подсјећају да је у Републици Српској на снази још ванредна ситуација и здравствене књижице није потребно овјеравати, а Фонд од 13. марта 2020. године, тачније од када је проглашена пандемија вируса корона, финансира здравствене услуге за све грађане /осигуране и неосигуране/ у јавним установама и по томе је Српска јединствена у региону.

У саопштењу се напомиње да је Закон о здравственом осигурању дао широк спектар могућности пријаве на осигурање, а посебно су заштићене друштвено осјетљиве категорије, попут дјеце до 15 година, трудница, породиља, старијих од 65 година, обољелих од малигних болести, дијабетеса и других тежих обољења.

Ова лица се на здравствено осигурање, у случају да немају ниједан други основ, могу пријавити и по основу свог здравственог статуса, односно година живота, што раније није био случај.

Из ФЗО наводе да и лица која немају приходе имају могућност да се на основу тога пријаве на здравствено осигурање.

Фонд је још раније, захваљујући сарадњи са Пореском управом Републике Српске, остварио могућност да у систему Пореске управе провјери да ли лице остварује приходе или не, како грађани више не би морали ићи од једне до друге установе.

Из ФЗО подсјећају да се грађани који су од посебног социјално друштвеног значаја, као и лица без прихода на здравствено осигурање пријављују у надлежној пословници, затим да за раднике то чини послодавац, а за пензионере Фонд ПИО, док пољопривредници треба да то ураде лично у Пореској управи.

Како наводе из ФЗО грађани за све детаље могу да се информишу на инфо-телефон 051/249-171.