Стотине становника Цириха пријавило се да добровољно буде неколико дана у новоизграђеном затвору прије него што прими праве затворенике.

Детаљи пробе затвора која ће бити обављена од 24. до 27. марта још се разрађују. Али су званичници објавили да су добили 832 пријаве за добровољан одлазак у затвор.

Волонтери ће, прије него што буду изабрани, морати да испуне неколико услова – први је да су старији од 18 година, а други да су локални становници. Њихов улазак у затвор „Гефаегнис Цирих Вест“ граничиће се за заплетом телевизијског ријалитија јер ће моћи да тестирају боравак у истражном затвору и све затворске службе.

Нови затвор је пројектован да привремено прими 124 особа у притвор и 117 мјеста за осуђенике који ће боравити у затвору.

Привремени гости затвора неће морати да плате свој боравак нити ће им бити плаћено за учествовање у генералној проби, али ће бити третирани као затвореници.

Добровољци неће моћи да понесу са собом телефоне или друге електронске уређаје. Пролазиће кроз све безбједносне провјере и претресе. Осим тога, биће им саопштена и сигурносна ријеч коју ће моћи да изрекну и да моментално буду пуштени напоље ако дођу у ситуацију да не могу да издрже боравак иза решетака.