На Шестом међународном литерарном конкурсу „Трифундански распис за поезију“ који је недавно одржан у Лозници, Ђорђе Ковачевић, ученик Средњошколског центра „Василије Острошки“ из Сокоца добио је плакету „Сребрно перо“ за пјесму „Трифунданска искра“.

За Ђорђа Ковачевића ова награда има посебно значење, јер није био у конкуренцији средњих школа са својим вршњацима, него са далеко искуснијим афирмисаним писцима, који на зрелији и сложенији начин стВарају књижевна дјела.

  • На конкурсу је учествовало око 120 учесника из шест земаља а признање сам добио у категорији аутора који су писали о виноградарству, вину, традицији и обичајима који се везују са празник Светог Трифуна. Желио сам да дам свој допринос у очувању наше православне вјере и његовању успомене на овог светитеља. Предао сам радове на још неколико конкурса, па очекујем резултате, а у припреми је и моја друга књига у којој ће се наћи ти радови, али и други који настају у моје слободно вријеме – најавио је Ковачевић.

Он је додао да је план да књига изађе на прољеће, а издавач ће бити Културно – издавачки центар „Српска кућа“ из Пожаревца, као што је то био случај и са његовом првом збирком пјесама и кратких прича „У загрљају живота“.

  • У новој књизи ће бити заступљене приче и пјесме о љубави, о свакодневном човјеку који константно пролази кроз разне проблеме, сукобљава се са многим стереотипима које му намеће друштво. У суштини, покушаћу читаоцима да укажем шта би требало да промјене, али и уз саму ту писану ријеч проналазим одговоре на сопствена питања и рјешења за своје проблеме – истакао је Ковачевић.

Поред наведеног, Ковачевић је учествовао више пута на такмичењима из физике, математике, информатике и српског језика. Тренутно учествује на међународној олимпијади из руског језика, гдје је стигао до полуфинала, а узеће учешће и на регионалним такмичењима из математике и руског језика.

Ове године је матурант, а како истиче, школовање ће наставити на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву.