У Републици Српској преостало је да се од касетне муниције очисти још само једна локација – Јапага, код Хан Пијеска, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић.

Овај посао, како је рекао, треба да уради невладина организација Норвешка народна помоћ /НПА/.

Новитовић је додао да су се у Федерацији БиХ /ФБиХ/ појавиле нове локације сумњиве да су загађене касетном муницијом, а постоји неизвјесност када је у питању динамика извођења започетих задатака.

„Због тога ће бити извршене додатне анализе како би БиХ као потписница Конвенције о забрани касетне муниције затражила продужење за годину рока за испуњење обавеза из Конвенције“, рекао је Новитовић, наводећи да је садашњи рок септембар 2022. године.

Представник Управе цивилне заштите Републике Српске учествовао је ове седмице на конференцији о испуњењу обавеза БиХ из Конвенције о забрани касетне муниције коју је организовао ЕУФОР у кампу у Бутмиру.

Конференцији су присуствовали и представници Центра за уклањање мина у БиХ /БХМАК/, Комисије за деминирање БиХ, Оружаних снага БиХ, Федералне управе цивилне заштите, те невладиних организација НПА и ИТФ.