Тренутна епидемиолошка ситуација на подручју општине Соколац је у знатном побољшању. Смањен је прилив пацијената са акутним респираторним инфекцијама, а самим тим и број захтјева за ПЦР тестирања.

Директор Дома здравља „Др Љубомир Ћеранић“ Соколац педијатар др Адријана Станар навела је да нема пацијената који примају парентералну терапију у Ковид амбуланти ове установе.

  • Смањен је број пацијената који се тестирају и брзим антигенским тестом, те од укупног броја тестираних спорадични су позитивни налази. Недавна истраживања која су радили стручњаци са Медицинског факултета у Фочи, кроз насумична серолошка тестирања на нашој општини показују да имамо висок степен колективног имунитета, обзиром да је на подручју општине Соколац вакцинисано и ревакцинисано око 40 одсто становништва старијег од 18 година. У прилог овоме иде и велики број пацијената који су по један а неки и више пута дошли у контакт са корона вирусом, неки симптоматски а неки и асимптоматски – додала је др Станар.

Имунизација у соколачком Дому здравља се и даље одвија несметано, на располагању је довољан број вакцина од свих произвођача, тако да сви заинтересовани могу да се јаве због планирања вакцинације.