Код Централног крста на Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ на Сокоцу ће данас бити служен помен и преливање гробове свих српских бораца сахрањених на овом спомен-комплексу, рекао је Срни протојереј-ставрофор Златко Богдановић, старјешина Црквене општине Соколац.

Помен ће бити служен данас у 16.00 часова поводом сутрашњих Великих задушница.

Он је навео да ће у цркви Свете Петке на „Малом Зејтинлику“ Света литургија бити служена од 9.00 часова, а потом и помен за упокојене. У Цркви Светог пророка Илије на Сокоцу сутра ће бити служен помен покојницима од 9.00 часова.

На Војничком спомен-гробљу „Мали Зејтинлик“ сутра се очекује долазак неколико хиљада људи, блиских сродника, чланова породица, родбине, пријатеља и сабораца да запале свијеће и положе цвијеће на гробове погинулих српских бораца и цивила.

На овом спомен-комплексу сахрањено је готово 1.000 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије у минулом одбрамбено-отаџбинском рату.

И ове, као и сваке године од 1996. окупиће се родбина и пријатељи упокојених из свих крајева Републике Српске и Србије.

Војничко спомен-гробље у Сокоцу настало је у јануару 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума о миру у БиХ почео егзодус 150.000 Срба из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша и других насеља из околине Сарајева, која су до тада били под контролом Војске Републике Српске.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су са собом понијели и своје мртве и сахранили их на овој локацији.