Директор Универзитетске дјечије клинике у Тиршовој улици у Београду Синиша Дучић, специјалиста дјечије хирургије и ортопедије, на услузи је пацијентима са наших простора већ десетак година, захваљујући блиској сарадњи коју његује са доктором Драганом Ћајићем. Овај пут у организацији Завичајног Удружења “Романија” из Београда и координатора Удружења Милана Јоловића, доктор Дучић данас је вршио бесплатне прегледе у Дому здравља “Др Љубомир Ћеранић” за пацијенте до 18 година. Он је похвалио Удружење “Романија”, које овакве погодности пружа становницима Сокоца и Сарајевско – романијске регије.

  • Доктора Ћајића познајем још из периода када сам живио у Сарајеву и тако је дошло до наше сарадње по питању дечије ортопедије. Велики број пацијената, које сам управо овде прегледао, оперисао сам у Београду. Све је беспрекорно организовано и надам се да ћемо овим бесплатним прегледима још више продубити присутност мене као лекара у Сокоцу – казао је доцент др Дучић и ближе нам предочио о каквим прегледима је ријеч.
  • Пацијенти се највише обраћају због проблема са стопалима и они који имају проблем са кичмом односно држањем. Ту су нека деца коју сам оперисао, па долазе на контролу, а неретко се сусрећемо са развојним пормећајем кука. Захваљујући доктору Драгану Ћајићу, који ради ултразвук кукова код деце већ 20 година, на време се дијагностификује и крене са лечењем, тако да у већини случајева не дође до операције – додао је он.

Доктор Синиша Дучић истиче да би свако дијете требало имати прегледане кукове између 6 и 8 мјесеци.

  • Врши се скрининг и ту се трага за неким проблемом који се не може клинички манифестовати. Често се деси да је све у реду код бебе, а тек кад се уради ултразвук евидентира се проблем. Таква је пракса свугде у свету, како би лечење започели на време и не би дошло до операције.

Према његовом стручном мишљењу, преглед стопала не треба радити прије него што дијете наврши годину дана, осим уколико се уочи неки видљив деформитет. И са овим здравственим проблемом кључ је у благовременом лијечењу. Приступа се одређеним вјежбама, евентуално се ставља гипс и у већини случајева поступак се завршава неоперативно.

  • Када говоримо о хирургији, врло често се јављају киле код деце, потом неспуштени тестис на свом нормалном путу ка скротуму те проблем са стопалима у смислу урођених деформитета. Поремећаји са кичмом обично почињу у пубертету. Када дође до наглог раста манифестују се неки недостаци код девојчица између 9 и 10 година, а код дечака између 10 и 11 година. Прве видљиве промене су на пример у раменима која нису на истом нивоу или да један кук буде виши у односу на други. Онда се приступи успостављању дијагнозе и лечењу. Када је реч о школском ранцу, сматрам да они не утичу тако значајно на деформитете кичме. Наравно, не треба дете натоварити да носи десет килограма у руксаку, али здравом детету 5 килограма неће представљати проблем. У већини случајева у питању је наследни фактор, тако да тежак ранац је само предиспозиција са се тај деформитет појави – појаснио је специјалиста.

Пандемија изазвана вирусом корона је донекле прориједила доласке доктора Синише Дучића, али његове посјете биће организоване у наредном периоду, отприлике на сваких два мјесеца код доктора Драгана Ћајића. Сва дјеца, код којих се установи да је потребно оперативно лијечење, упутнице могу добити у Клиничко – болничком центру Бијељина, гдје доктор Дучић, такође, ради. Осим Сокоца и Бијељине, он је 20 година присутан у требињској болници а од недавно и у Клиничком центру у Бањалуци.