Четири чете са око 500 припадника снага ЕУФОР-а које су стациониране изван БиХ у наредне двије седмице биће из предострожности распоређене у БиХ као појачање присутним снагама, саопштено је данас из Еуфора.

 

У саопштењу се наводи да би погоршана безбједносна ситуација на међународном нивоу потенцијално могла да узрокује нестабилност у БиХ.

 

„Распоређивање ових снага је мјера предострожности која се предузима с циљем јачања стабилности у БиХ, тако што ће позиционирати довољан број способних снага у земљи које ће пружити подршку институцијама БиХ у одржавању безбједног и стабилног окружења“, наводе из Еуфора.

 

Задатак додатних снага биће да покажу одлучност ЕУ да одржи стабилност у БиХ.

 

„То је разборита и одговарајућа мјера која одражава недвосмислену преданост ЕУ и Еуфора очувању територијалног интегритета и суверенитета БиХ“, додаје се у саопштењу.

 

Снаге Еуфора распоређене су у БиХ од 2004. године и састоје се од приближно 3.500 припадника, од којих је 600 тренутно распоређено у земљи.

 

Са припадницима чета које ће ускоро бити распоређене, број Еуфорових припадника стационираних у БиХ биће око 1.100.

 

Ријеч је о припадницима Еуфора из Аустрије, Бугарске, Румуније и Словачке.

 

Процјена је Еуфора да тренутно нема пријетње по безбједно и стабилно окружење која би захтијевала подршку Еуфора, али се ситуација континуирано прати и по потреби се могу довести додатна појачања.