БЕЗ ЈЕДИНСТВЕНИХ КОВИД ПОТВРДА

0
799

БиХ неће имати јединствене ковид потврде нити ће се оне издавати на нивоу институција БиХ, јер за то не постоји надлежност и правни основ, наводе из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

У Министарству су рекли за „Независне новине“ да ће се издавање ковид потврда вршити на нивоима ентитета, кантона и Брчко дистрикта у складу са надлежностима у области здравства.

Наводе да ће верификацију ковид потврда вршити Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/.

Из Министарства цивилних послова наводе да ће изглед ковид потврда бити дефинисан прописима на нивоу ентитета и Брчко дистрикта у складу са инструкцијом Европске комисије.

„ИДДЕЕА ће у сарадњи са здравственим властима у БиХ, а ради употребе у иностранству, вршити сервис размјене података са ЕУ“, наводе из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Шеф тима за праћење спровођења мјера Републичког штаба за ванредне ситуације Ненад Стевандић каже да је тешко претпоставити до када ће имати смисла да се издају ковид потврде, али да државе које имају мало вакцинисаних, као што је БиХ, треба да их имају.

„Мислим да би било добро због нас да имамо ове потврде, а и због Европе, јер се не зна још какав ће бити `реп` пандемије, који се може очекивати у новембру“, рекао је Стевандић за „Независне новине“.