Рад банака у БиХ, као и могућност да се одржи доступност и квалитет услуга нису угрожени и не постоји потреба за раскидањем пословних односа са било којом банком у БиХ, наводи се у заједничком саопштењу Централне банке БиХ и агенција за банкараство.

„Институције у БиХ, у складу са својим надлежностима и овлаштењима, у могућности су да заштитите депоненте и у условима продужене кризе“, наводи се у заједничком саопштењу Централне банке БиХ, Агенције за осигурање депозита и агенција за банкарство Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

Истиче се да објављене санкције имају ефекте само на трансакције и клијенте који су обухваћени санкционим листама и да такве санкције не обухватају банкарске ентитете у БиХ.

Надлежне институције ће, додатно, координисати све накнадне активности са релевантним регулаторним тијелима ЕУ, а са циљем заштите интереса грађана и привреде“, наведено је у саопштењу.

Навели су да су свјесни забринутости грађана и привреде због питања ефеката објављених санкција на рад банака у БиХ.

Истакнуто је да институције у БиХ, које су учесници мреже финансијске стабилности земље, путем механизма банкарске координације супервизора, прате најновија дешавања у вези са актуелном геополитичком ситуацијом и сукобима у Украјини као и њихове потенцијалне економске ефекте на банке које послују у БиХ.