Предсједник Фудбалског савеза Црне Горе Дејан Савићевић рекао је да не подржава искључење руске фудбалске репрезентације из плејофа за одлазак на Свјетско првенство у Катару.

Савићевић је рекао да брани право руских фудбалера да не доживе спортску неправду као фудбалска репрезентација Југославије 1992. године, када није могла да оде на Европско првенство у Шведској, иако је изборила пласман.

  • Моји саиграчи и ја смо тада осјетили неправду и то не би смјело да се понови, рекао је Савићевић за италијанску „Републику“.

Он је подсјетио да је спортске санкције трпјела и југословенска кошаркашка репрезентација, те да је његова генерација „изгубила“ три велика такмичења – два европска првенства 1992. и 1996. и Мундијал 1994. године.

  • Једини разлог за то је била политика и то нема никакве везе са спортом, рекао је Савићевић.

Он наводи да би право рјешење било да руски фудбалски репрезентативци играју плејоф утакмице за Мундијал у Катару на неутралном терену, без заставе и интонирања химне.

  • Спортисти не би требало да сносе кривицу за све што се догађа, требало би да им се омогући да се такмиче, рекао је Савићевић, додајући да је статус Фифе и Уефе јасан по том питању и да фудбал и политика морају да буду јасно одвојени.