Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је данас на Палама да је Влада Српске у протекле двије године уложила око 40 милиона КМ у високо образовање.

Рајчевић је рекао да је од тога више од 25 милиона КМ уложено у изградњу инфраструктуре Универзитета у Источном Сарајеву, што показује колики стратешки значај ова високообразовна институција има за читаву Републику Српску.

„Увелико се ради на објекту студентског дома у Источном Сарајеву, ускоро очекујемо почетак радова на згради Ректората и Музичке академије. Влада Републике Српске и ресорно министарство нису стали ту јер, осим улагања у инфраструктуру, радимо истовремено на подизању квалитета високог образовања у Српској“, поручио је Рајчевић током обраћања на студентској конференцији поводом 30 година од настанка Српске и Универзитета у Источном Сарајеву.

Рајчевић је истакао да високо образовање у Републици Српској иде у правом смјеру.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић рекао је да је циљ студентске конференције да се сви подсјете на оне који су стварали Републику Српску и да им захвале на свему што су чинили за Српску и Универзитет.

„Универзитет и Република су оаза развоја достојанства, наше слободе, мисли и из тог разлога сви морамо учинити све да Српску учинимо бољом и вреднијом. А, на Палама је све почело“, рекао је Кулић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су људи који су стварали Републику Српску знали да је високо образовање најзначајнији ресурс друштва.

„Прије 30 година су професори, асистенти и студенти учили, али и бранили Републику Српску на бранику отаџбине. Овај данашњи скуп је прилика да их се сјетимо“, поручио је Ћосић.

Ћосић је истакао да захваљујући Влади Републике Српске, ресорном министарству и њиховим улагањима Универзитет стуб опстанка овог дијела Српске.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Источном Сарајеву Стефан Сљепчевић изјавио је новинарима да је конференција окупила око 500 студената и да је порука студената да ће они остати стуб развоја Српске и Универзитета и непоколебљиво чувати све њихове вриједности.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Урош Бјелица рекао је да су, захављујући предсједнику Српске Жељки Цвијановић и српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, побољашне студентске активности.

Он је нагласио да су овим скупом жељели да покажу младима како је настајала Република Српска и градила се руку под руку са Универзитетом у Источном Сарјеву, те како су заједно стасавали у нехуманим условима.

На крају конференције приказан је документарни филм „Сарајевска крвава кошуља“ о страдању српског народа за вријеме рата на једном од најтежих ратишта.

Студентску конференцију „Тридесет година од настанка Републике Српске и Универзитета у Источном Сарајеву“ организовали су Унија студената Републике Српске и Студентски парламент Универзитета у Источном Сарајеву.