Ивана Куљанин о поставци “Сретна скитница”: Омаж Дари Секулић, пјесникињи која је мијењала свијет

0
172

Изложба “Сретна скитница”, која је посвећена Дари Секулић, поставља се уочи 8. марта кад је прави тренутак да говоримо о жени која је мијењала свијет око себе набоље, јер знамо да није нимало лако било бити пјесникиња у вријеме када је она почела да ствара.

Казала је то за “Глас Српске” ауторка поставке Ивана Куљанин која је библиотекар у Матичној библиотеци Источно Сарајево, о изложби која ће бити отворена данас у 13 часова у холу ове библиотеке.

Она је истакла да је у фокусу изложбе вријеме разбијања стереотипа, супротстављања патријархалним оквирима и традиционалним увјерењима о улози жене у њему.

– Жељели смо да подсјетимо ко је била Дара Секулић и зашто је значајна за српску поезију у БиХ. Она је завичајни аутор Матичне библиотеке Источно Сарајево и повјерила нам је своје приватне фотографије, писма, преписке, разгледнице, што је била добра основа да се направи лијепа и богата изложба – рекла је Куљанин.

Објаснила је да је поставка подијељена у неколико тематских цјелина, а то су биографија са објављеним збиркама пјесама, фотографије породичне, са књижевних вечери, путовања, промоција књига, дружења са дјецом и ученицима основних и средњих школа.

– Ту је и њена преписка са сликаром Ибрахимом Љубовићем, позивнице, разгледнице, награде, исјечци из новина, пјесме посвећене Дари Секулић. На великом паноу биће постављене Дарине фотографије из разних периода и поезија. У орманима ће бити изложене све збирке поезије што је објавила или антологије у којима је заступљена, те награде које је добијала – испричала је Куљанин.

Како је казала Дара Секулић је била изузетна жена која је током живота прошла много, од раног губитка родитеља, браће и сестара за вријеме Другог свјетског рата, избјегличке године послије тог рата, али и посљедњег грађанског рата у БиХ.

– Њена пјесничка збирка “Сретна скитница” објављена 2008. године најбоље описује ко је била Дара. Живот је није мазио, много је “скитала”, јер је морала, а онда јер је хтјела, али ипак, нагласак је на срећи. Поред свих животних недаћа тражила је оно лијепо и пркосила невољама, храбро и отмено. Многи су јој се у преписци обраћали са “сретна скитницо”, а пјесникиња Емсура Хамзић посветила јој је пјесму под насловом “Срећна скитница”- навела је Куљанин, објашњавајући како је поставка добила назив.

Значај

Говорећи о значају изложбе Ивана Куљанин је истакла да је Дара Секулић у једном интервјуу рекла да друштво има разумијевања тек кад пјесник оде из живота и када остави иза себе дјело.

– То је, нажалост, истина. Имали смо част да познајемо Дару, која је вољела Матичну библиотеку Источно Сарајево за коју је говорила да је то њен други дом. Умрла је прошле године и сјећања на њу су још увијек жива и свјежа, тако да ће се о њеном животу и поезији тек писати и изучавати. С обзиром на то да је ускоро годишњица смрти надамо да се да ћемо изложбом учинити частан омаж на њен лик и дјело – рекла је она.