Систем Електропривреде Републике Српске /ЕРС/ апсолутно је стабилан и у овој години неће бити поскупљења електричне енергије за грађане и привреду, изјавио је генерални директор овог предузећа Лука Петровић.

Он је истакао да је Електропривреда Српске и даље најповољнији снабдјевач електричном енергијом на Балкану, односно цијена струје за домаћинства је 25,5 евра по мегават часу, док је за привреду 53 евра.

Петровић је рекао да је због укупног раста цијене електричне енергије, због кризе у Европи која траје годину дана, важно одржати стабилност у термоелектранама и хидроелектранама.

  • Пратећи ситуацију покренули смо интервентну набавку дизел-горива који ће служити као шестомјесечна залиха за електроенергетски систем, јер годишње потрошимо око 40 милиона КМ на дизел гориво, мазут уља и мазива у цијелом систему ЕРС, рекао је Петровић за РТРС.

Он је нагласио да Електропривреда Српске нема притисака од привредника кад је ријеч о цијени електричне енергије, те истиче да је и ова цијена за привреду у Српској најповољнија у региону, а тако ће и остати.

  • Цијена струје за привреду у окружењу је више од 80 евра, а ићи ће и на 120 евра, а код нас је 53 евра по мегават часу, а нешто јефтинија је за водоводе и болнице, рекао је Петровић.

Он сматра да ће се криза у Украјини одразити на цијелу Европу и да се може очекивати да дође до поремећаја цијена угља и дизел-горива на тржишту, као и електричне енергије, али и наглашава да у Српској неће бити поскупљења струје.

Кад је ријеч о инвестицијама Електропривреде Српске од којих ће Српска имати вишеструке бенефите и добит, Петровић је навео да је започета хидроелектрана „Дабар“, за коју ће главни радови бити отворени у наредних два три мјесеца, започети су радови и на хидроелектрани „Бистрица“, а у току су припремни радови на изградњи соларне електране „Требиње један“.

Петровић је међу актуелним инвестицијама навео и вјетропарк „Хргуд“, те изградњу хидроенергетског система „Горња Дрина“.