Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић поручио је да брашна у Републици Српској неће нестати, као и да су пољопривредници у јесењој сјетви засијали 2.000 хектара више пшенице него што је просјек.

  • Не треба дизати панику. Имамо дефинитивно довољно животних намирница. Не можемо компензовати сва поскупљења, то никако не може, али се трудимо максимално да помогнемо људима на терену, изјавио је Пашалић за „Вечерње новости“.

Он је навео да Српска има 15.000 тона пшенице у силосима, што је довољно за неколико мјесеци, те да нема прекидања ланца снабдијевања пшеницом због дешавања у Украјини иако треба бити опрезан.

  • Влада Републике Српске је одлучила да са 15 милиона КМ направи одређене залихе, а првенствено су намијењене за интервенцију у случају прекида у ланцима снабдијевања, нагласио је Пашалић.

Он је рекао да ће пољопривреда, осим редовног аграрног буџета од 75 милиона КМ, бити подржана са додатних 10 милиона КМ који ће бити усмјерени на све секторе произвођача, од пшенице, кукуруза, узгоја свиња до набавке 1.200 јуница чиме ће се унаприједити сточни фонд у мљекарству.

Када је ријеч о подстицајима, ресорни министар истиче да су у фебруару исплаћене све обавезе из претходне године, као и готово шест милиона КМ из ове године.

Он је напоменуо да је почела подјела регресираног дизел-горива, за шта је издвојено око шест милиона КМ, те подсјетио да је Влада Српске у посљедњих девет година издвојила више од 60 милиона КМ за те намјене.

  • Иако цијена дизела сада расте због ситуације у Украјини, настављамо са исплатама средстава и мјесец дана раније смо ове године почели подјелу дизела нашим ратарима, рекао је Пашалић.

Говорећи о актуелном позиву за капиталне инвестиције, он је навео да су у Министарству изненађени интересовањем грађана када је ријеч о набавци механизације, изградњи стаја и система за наводњавање.

  • Када смо расписали јавни позив који је отворен до 21. марта у прва четири дана смо добили 150 захтјева за набавку трактора. Све пријављене ћемо подржати са 30 одсто средстава. Први пут ћемо ове године суфинансирати набавку комбајна, и то ће бити десетак машина – истакао је Пашалић.