Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да су „најсуровији пси рата“, бивши најамници из Сирије и Авганистана, на путу ка Украјини, те истакао да иза њих стоје западне службе и поједине милитантне организације исламских земаља, као и да уживају логистичку подршку Пентагона.

Галијашевић је изјавио Срни да су површна и нетачна тумачења да је разлог одлазака на страна ратишта немаштина, бесперспективност или ратни авантуризам упркос чињеници да сваки борац спреман да ратује у Украјини добија 3.000 долара аванса и 6.000 долара мјесечне плате.

Према његовим ријечима, оних 200 бораца из Хрватске који се налазе на територији Украјине, као и хиљаде муслимана из БиХ који су ратовали на сиријском ратишту, а сада су на путу ка Украјини демантују ове тврдње.

  • Осим новца, пас рата увијек има и додатни мотив дубоко идеолошке или вјерске природе. Занимљиво је да, иако Хрватска демантује да су њени држављани на украјинском фронту, фотографије говоре другачије. Такође, индикативан је интервју са Французом Гастоном Бесоном, хрватским добровољцем са пензијом из такозваног домовинског рата, који се као борац на украјинском фронту налази на дужности координатора батаљона `Азов`„, навео је Галијашевић.

У јединици „Азов“, која оперише уз Азовско море, посебно око Мариупоља, према његовим ријечима, више од половине бораца чине држављани Пољске, Словачке, Шведске, Финске и Хрватске.

Осврћући се на радикалне исламске борце који одлазе или су већ стигли на украјинско ратиште, Галијашевић указује да су то „муслимани који су ратовали у Авганистану, Ираку, Сирији и Либији“.

  • Они су повезани са терористичким организацијама `Ал каида` и `Исламска држава`. Међу њима су и њихови саборци који су у таласу илегалних миграција ушли у БиХ“, тврди Галијашевић и истиче да је слање на ратиште Украјине у БиХ системска активност коју спроводе разне, привидно хуманитарне организације, многа удружења бивших ратних ветерана, дијелови командне структуре одреда „Ел муџахидин, истурени вехабијски пунктови и паралелни џемати.

Он је подсјетио да је Међународни центар за праћење радикализма са сједиштем у Лондону, раније изнио процјену да је око шест одсто страних екстремиста у Сирији и Ираку стигло с Балкана и да су они послужили као основ даљег развоја покретних, плаћеничких војних и терористичких формација, које су у први план истицале спремност на џихад и дубока вјерска увјерења као главни разлог одласка на страна ратишта.

  • Данашња процјена борбене мобилности екстремних исламских група указује да вехабијски покрет окупља око 10.000 муслимана у БиХ спремних да се упуте на страна ратишта, да се њих око 2.000 налази у Србији и око 5.000 на непризнатом Косову. Они ће се први одазвати позивима на мобилизицаију, указао је Галијашевић.