У јеку масовног одласка домаћег становништва готово је незнатан број оних који се одлуче да затраже држављанство БиХ о чему свједочи и податак да је за деценију пасош ове земље добило тек нешто више од 6.000 лица.

У Министарству цивилних послова БиХ казали су “Гласу Српске” да странци могу стећи држављанство земље и ентитета по различитим основима који су дефинисани законима БиХ и ентитета.

– Законима је такође прописана процедура и начин вођења поступка. Лица која подносе захтјев за држављанство морају доставити све прописане доказе, у зависности од тога по којем основу подносе захтјев за стицање држављанства – објаснили су у Министарству цивилних послова.

Нагласили су да је држављанство БиХ по различитим основима од 2012. до 2022. године стекло укупно 6.641 лица. То значи да је у просјеку годишње пасош БиХ добило свега 641 особа.

– Највећи број лица која су добила држављанство БиХ су из Србије и Хрватске и то по основу уговора о двојном држављанству са поменутим државама – навели су у Министарству цивилних послова.

Са друге стране, поражавајући су подаци о одласку домаћег становништва, а према појединим подацима који су доступни јавности та бројка досеже и до 200.000 лица која су се одселила из БиХ за протеклих десет година.  Стручњаци сматрају да су подаци о броју странаца који су добили држављанство БиХ поражавајући.

– То је смијешно. Пресмијешно. Ти подаци говоре да БиХ није интересантна никоме, осим овим људима из окружења који имају одређене послове и овдје траже држављанство како би своје послове развили. Један мањи број оних који су добили пасош БиХ сигурно је везан и породично, из неких приватних разлога – навео је економиста Александар Љубоја.

Он наглашава да су економски разлози окидач зашто држављани других земаља траже држављанство БиХ.

– То су углавном власници или директори појединих компанија који су овдје дошли да живе и раде за компаније из Србије и Хрватске. Поред тога и неке друге мултинационалне компаније шаљу раднике у БиХ због познавања језика, културе и обичаја, па се они прилагоде и овдје и остану. На неки начин допадну им се поједини крајеви. Посебно је атрактивна Бањалука за велики број странаца који долазе овдје да раде и на крају одлуче и да живе – навео је Љубоја.

Према појединим изворима, веома много људи са Блиског истока добило је у претходним годинама документа БиХ, али њих нема у званичној статистици.

– Издата је гомила тих докумената њима у Сарајеву, само њих нема у званичној статистици. То се крије, али обавјештајне службе о томе имају податке – наводе саговорници “Гласа Српске”.

Хрватска

За деценију и по хрватско држављанство добило је више од милион странаца. Држављанство те земље добило је највише грађана БиХ и то њих 32.846, затим Србије 9.972 лица, док се на трећем мјесту налази Аустралија са 4.405 грађана те земље који су добили пасош Хрватске.