Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево – Соколац, од 1. марта постала је пуноправна чланица Међународне Асоцијације Универзитета ( International Association of Universities), која је веома значајна институција у високом образовању.

Поменута асоцијација окупља око 640 чланова из 120 земаља свијета, а основана је 1950. године под покровитељством УНЕСКО-а.

Директор Високе школе за услужни бизнис Огњен Бакмаз подсјетио је да је Комисија за међународну сарадњу покренула чланство у другој половини прошле године.

  • Уложени су значајни напори чланова Комисије за међународну сарадњу, којом руководи професор Марко Милошевић како би резултат тог нашег рада било коначно добијање рјешења о чланству у Међународну Асоцијацију Универзитета. Чланство у овој асоцијацији подразумијева признавање наших диплома у Међународним институцијама, што значи да студенти који дипломирају на Високој школи за услужни бизнис приликом запошљавања или остваривања својих права у области високог образовања не морају ићи у друге установе за признавање дипломе. Узимајући у обзир да смо и чланица Свјетске базе података високог образовања (World Higher Education Database), диплома се аутоматски признаје без додатних нострификација или неких других обавеза – нагласио је Бакмаз.

Свјетска база података високог образовања представља портал који пружа мјеродавне информације о системима високог образовања, акредитивима у 196 земаља и територија, са преко 20.000 званично акредитованих или признатих високошколских установа.

Бакмаз је навео да је на Високој школи за услужни бизнис завршен јануарско – фебруарски испитни рок, те је настава за љетњи семестар почела 23. фебруара. Предавања се одвијају у нормалним условима, уз физичко присуство студената, док се прошле школске године наставни план и програм одржавао путем онлајн платформи.

Он је додао да се истовремено приводи крају поступак реакредитације ВУБ-а, који је трајао цијелу годину, а до краја марта очекује се коначно издавање рјешења о овом поступку.

  • Ми смо међу првим високошколским установама у Босни и Херцеговини акредитовани од Међународне агенције за акредитацију 2013., а од 2021. године ушли смо у процес реакредитације. Акредитација се издаје на одређен период, траје од 5 до 6 година, у зависности од институције – појаснио је Бакмаз.

Висока школа за услужни бизнис Источно Сарајево – Соколац је једина из Републике Српске која је чланица Међународне асоцијације Универзитета, док је из Федерације Босне и Херцеговине члан Универзитет „Херцеговина“ из Мостара.