ЖЕНЕ ОБРАЗОВАНИЈЕ ОД МУШКАРАЦА, АЛИ МАЊЕ НА ГЛАВНИМ ПОЗИЦИЈАМА

0
129

 У БиХ је више високообразованих жена, али их је у односу на мушкарце и даље мање на руководећим и позицијама одлучивања, саопштено је данас из Агенције за статистику БиХ.

Наводећи да је међународни Дан жена, 8. март, прилика да се укаже на положај жена у друштву, из Агенције подсјећају на податке објављене у публикацији „Жене и мушкарци у БиХ“, према којима су у БиХ у 2020. години жене чиниле 60 одсто од 13.291 дипломираних студената, 64 одсто од 3.143 магистара наука и специјалиста те 41 одсто од 153 доктора наука.

Високообразоване жене у БиХ доминирају у дјелатностима образовања, здравства и друштвених наука.

У структури запослених у образовним установама током 2020. године у БиХ је радило око 99 одсто васпитачица у предшколским установама.

Међутим, идући према вишим нивоима образовања, полна структура наставног особља се мијењала.

Жене су биле заступљеније у основном и средњем образовању, док су више од половине наставника и сарадника у високошколским установама чинили мушкарци.

Од укупног броја здравствених радника у јавном здравству у БиХ у 2020. години готово три четвртине су биле жене, па је докторица било 63 одсто у односу на 37 одсто доктора.

У области судства и тужилаштва, у 2020. години било је 64 одсто жена судија и 52 одсто жена тужилаца.

На основу полне структуре управних одбора десет највише рангираних компанија на берзи у БиХ, у 2020. години управљачку структуру одабраних компанија чинило је 17 одсто жена и 83 одсто мушкараца. Само је једна компанија за предсједницу имала жену, док су у осталих девет компанија предсједници били мушкарци.