Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да ће у наредних неколико седмица бити завршени потребни правилници како би, у складу са договором са мљекарама, било набављено 1.200 јуница за шта ће бити издвојен милион КМ.

Пашалић је најавио да ће у петак, 11. марта, са „Млијекопродуктом“ из Козарске Дубице бити потписан споразум, а одмах након објаве правилника ће се почети са набавком.

„Сличну активност имамо са мљекаром `Пађени`, и то ће сигурно бити велики подстрек за произвођаче млијека када занове своја стада“, рекао је Пашалић након што је присуствовао редовној сједници Удружења произвођача млијека Републике Српске у Прњавору.

Он каже да је на састанку констатовано да има одређених проблема у свим секторима пољопривреде, па тако и мљекарству.

„То су проблеми проузроковани и поскупљењем горива и ђубрива, проблеми са допремањем неких репроматеријала, због чега сада морамо да тражимо начин да помогнемо мљекарима. До сада смо успјели обезбиједити редовну премију за произвођаче млијека, али то није довољно и требамо видјети на који још начин можемо помоћи“, рекао је Пашалић.

Он је навео да је једна од тема била и повећање откупне цијене млијека због чега ће наредне седмице бити разговарано са мљекарама, трговцима и произвођачима.

Пашалић је подсјетио да је аграрни буџет за ову годину 75.000.000 КМ, а да је, осим тога, прије неколико дана издвојено додатних 10.000.000 КМ који ће бити распоређени и на произвођаче воћа, поврћа, товних свиња и још неке секторе.

„Настојаћемо да свима брзо помогнемо јер желимо да тих 10 милиона КМ што прије дође на рачуне пољопривредних произвођача како би што спремније могли ући у прољећну сјетву или садњу“, нагласио је Пашалић.

Пашалић је истакао и да ће сви произвођачи који ове године посију кукуруз имати право на поврат 20 одсто од цијене врећице кукуруза, за шта је издвојено укупно 2,2 милиона КМ.